Wolf in Drenthe (archief) Jan van der Aa

De wolf heeft zich gevestigd in Drenthe. Een exemplaar van het dier leeft er nu een half jaar, ergens in het midden van provincie.

De mannetjeswolf is sinds november vorig jaar in beeld. Toen werd zijn dna voor het eerst aangetroffen bij aanvallen op verschillende schapen. Nu blijkt dat in een keutel, die begin juni werd gevonden, hetzelfde dna zit. Het nieuws is bekendgemaakt door BIJ12, een organisatie die in opdracht van de provincie Drenthe gewonde of dode schapen onder de loep neemt na een beet of aanval.

Drenthe is de tweede provincie waar de wolf zich 'officieel' in Nederland vestigt. Op de Veluwe in Gelderland leeft een paartje wolven (met twee jongen).

Als een wolf zes maanden in hetzelfde gebied verblijft, is er officieel sprake van vestiging. "Voor de meeste mensen verandert er niets", zegt Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging tegen RTV Drenthe. "Ze zien de wolf niet, de wolf is niet gevaarlijker. Het gaat nu vooral om de schadevergoedingsregelingen voor schapenhouders. Bij zes maanden aanwezigheid van de wolf moet de provincie met de regio aan de slag voor een passende regeling."

De wolf werd in mei nog duidelijk waargenomen op camerabeelden.

Wolf in Drenthe: 'Het is nu zo'

"Sommige mensen zullen blij zijn met de wolf en anderen hebben zorgen. Wij kijken er als bestuurders zonder emotie naar", zegt de Drentse gedeputeerde Henk Jumelet. "De wolf is wettelijk beschermd en nu moeten we vooral uitzoeken hoe we met dit dier omgaan. Om die reden hebben we in juni al een gebiedscommissie ingesteld."

De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de schapensector, landbouw- en natuurorganisaties. Zij zetten zich onder meer in voor preventieve maatregelen om schapen te beschermen tegen een aanval van de wolf.

Het gaat nu snel met de wolf in Nederland. Na de Veluwe en Drenthe zijn er ook berichten dat zich in het heidegebied onder Eindhoven een mannetjeswolf heeft gevestigd. Daar komt eind deze maand zekerheid over.

STER reclame