Mannetjeswolf vestigt zich mogelijk in Drenthe
Het lijkt erop dat een wolf zich aan het vestigen is in Drenthe. De afgelopen tijd zijn er in de provincie veel schapen gedood en uit dna-onderzoek is gebleken dat dezelfde wolf verantwoordelijk is.
Er waren al wel vaker wolven in het gebied gezien, maar voor zover bekend was er nog geen wolf die telkens in hetzelfde gebied rondliep. Dat lijkt nu dus anders, blijkt uit cijfers die BIJ12 vandaag bekendmaakte. Die organisatie ondersteunt provincies bij de uitvoering van natuurbeleid.
Wolvensporen
Sinds november 2019 worden er wolvensporen gevonden in het noorden van het land, van een specifieke wolf. Dat blijkt uit monsters die zijn genomen van drollen en doodgebeten schapen. Als de wolf zes maanden in hetzelfde territorium blijft, wordt gesproken van een gevestigd dier. In dit geval is het dier nog maar vier maanden in het gebied.
Bijzonder is dat het om een mannetje gaat. Meestal zijn het vrouwtjes die zich als eerste in een nieuw leefgebied vestigen.
Deze mannetjeswolf werd onlangs gezien in Drenthe:
Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging laat aan RTV Drenthe weten dat het onderzoek naar de wolf in Drenthe geïntensiveerd wordt. "We hebben de aanwezigheid van een vrouwtje nog niet kunnen aantonen. We willen het verhaal volledig krijgen. We gaan uitgebreider sporenonderzoek doen en plaatsen meer camera's." Hulp bij het sporenonderzoek is welkom. "We zijn met name geïnteresseerd in drollen. Het zijn echt grote drollen, groter dan een hondendrol, en ze bevatten veel haar en ook wel stukjes bot. Foto's daarvan kunnen naar Wolven in Nederland gestuurd worden."
Drenthe zou de derde plek in Nederland zijn waar de wolf zich heeft gevestigd. Op de Noord-Veluwe leeft een wolvenpaar met welpen en op de Midden-Veluwe zit een wolvin in haar eentje.
Dode schapen
Geregeld worden schapen door wolven doodgebeten. Een schapenhouder krijgt een schadevergoeding voor elk dier dat bewezen is gedood door een wolf. Wolvendeskundigen zeggen dat de meeste aanvallen op schapen worden gedaan door zwervende wolven. Die hebben weinig tijd voor de jacht en kiezen voor de gemakkelijkste prooi. Territoriale wolven eten vooral wilde dieren uit hun leefgebied.
De eerste wolf in Nederland werd gezien in maart 2015. Vier dagen lang liep het dier door Noord-Nederland. Het was de eerste keer in 150 jaar dat er een wolf werd gezien in het land.