In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Raad Hoorn kiest voor 'stadsgesprekken' over toekomst standbeeld J.P. Coen

Een burgerinitiatief in Hoorn voor het verplaatsen van het standbeeld van J.P. Coen is van tafel. De gemeenteraad sprak er afgelopen avond over en was het erover eens dat het initiatief wordt betrokken in aangekondigde stadsgesprekken. Initiatiefnemer Gion Raap (23) kan zich daarin vinden, schrijft NH Nieuws.

"Zo wordt mijn visie meegenomen, maar is er ook ruimte voor andere geluiden", zegt de inwoner van Hoorn. "Ik vind het belangrijk dat andere voor- en tegenstanders ook hun mening kunnen laten horen naast die van mij en dat kan met zo'n stadsgesprek."

De raad moest oordelen over of het burgerinitiatief op de agenda gezet zou worden van de volgende raadsvergadering, of dat Raaps ideeën zouden worden meegenomen in de stadsgesprekken. Het werd dus het laatste. Bij een burgerinitiatief had de raad een oordeel moeten uitspreken. In de stadsgesprekken moet het over de toekomst van het standbeeld gaan. De burgemeester zei dat de gesprekken nog dit jaar moeten plaatsvinden.

Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen riep begin deze zomer, tegen de achtergrond van de Black Lives Matter-protesten, heftige protesten op. Mensen die het standbeeld weg willen hebben, stellen dat 'de slachter van Banda' ten onrechte als held wordt vereerd.

Fractievoorzitter Arwin Rood van D66 benadrukte dat er uit de stadsgesprekken, wel maatregelen en beleid moeten voortkomen. Rood: "We moeten geen gesprek voeren zonder dat er maatregelen genomen worden. Of dat nou met het beeld te maken heeft of in zijn algemeenheid met het onderwerp discriminatie. Daar moeten we opvolging op geven."

Ook Marisella de Cuba, namens Stichting We Promise, en Sarieke de Jong (Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië) kwamen aan het woord. CDA-fractievoorzitter Dick Bennis wilde van beiden weten of zij zich na de stadsgesprekken neer zullen leggen bij mogelijk behoud van het beeld. De Cuba liet weten zich niet zomaar bij de strijd neer te leggen. "Wij hebben het recht om te demonstreren en als ons iets niet bevalt dan zullen wij actie blijven voeren tot het er niet meer staat."

Ook GroenLinks is uitgesproken over de toekomst van het beeld en wil zich inzetten voor aanpassing of verplaatsing van het beeld. "Het beeld moet drastisch worden aangepast of vervangen door iets anders. Onze democratische middelen zullen we blijven gebruiken zolang dat beeld er onaangepast blijft staan. Wees blij dat mensen gebruikmaken van hun inspreekrecht, waardeer dat, dat zijn juist de uitingen die we willen. Als het beeld blijft staan, dan denk ik dat de acties en demonstraties niet zullen stoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl