Trump over Californische bosbranden: 'Het gaat weer afkoelen, let maar op'
De Amerikaanse president Trump kon het bij een bezoek aan de door bosbranden geteisterde staat Californië met de gouverneur en diens klimaatadviseur niet eens worden over de oorzaak van de branden. Volgens de president kunnen de vlammen vooral om zich heen grijpen door gebrekkig bosbeheer.
Trump gelooft niet dat klimaatverandering een grote rol speelt bij de bosbranden. Toen de president daar tijdens een briefing op werd aangesproken door gouverneur Gavin Newsoms klimaatadviseur Wade Crowfoot zei hij dat "het gaat afkoelen, let maar op".
Crowfoot liet het er niet bij zitten en reageerde met de woorden "ik zou willen dat wetenschap het met u eens is".
Trumps antwoord luidde: "Ik denk niet dat de wetenschap weet hoe het zit":
Sinds vorige maand is er in de staten Californië, Washington en Oregon al ruim anderhalf miljoen hectare bos in vlammen opgegaan, samen met duizenden huizen. Ook kwamen er minstens 35 mensen om.
De bosbranden zijn ook inzet geworden van de presidentsverkiezingen in november. Trumps Democratische rivaal Joe Biden noemde de president een 'klimaatbrandstichter' omdat hij de invloed van de opwarming van de aarde op de bosbranden niet op waarde schat. "Als we nog vier jaar van Trumps klimaatontkenning krijgen, hoeveel woonwijken zullen er dan nog afbranden", vroeg hij zich af in een toespraak in Delaware.
Klimaatverandering en bosbranden
Lange tijd waren wetenschappers huiverig om een verband te leggen tussen natuurbranden en de opwarming van de aarde. Begin 2020 kwam de internationale onderzoeksgroep World Weather Attribution met een onderzoek dat de relatie tussen klimaatverandering en bosbranden in Australië aantoonde.
Volgens de onderzoekers is de kans op grootschalige bosbranden sinds het begin van de vorige eeuw met ten minste 30 procent toegenomen. Als gevolg van de opwarming van de aarde, zijn er steeds meer hittegolven. Door deze extreem hoge temperaturen verdampt er in korte tijd veel meer water. En door die verdamping, trekt het vocht uit takken, bladeren en bodem. Als in die droge omgeving bliksem of vonken van elektriciteitsdraden inslaan, ontstaat er een bosbrand.