De 'Heldenmars' in Minsk Tut.by / AFP

Voor de vijfde zondag op rij is in verschillende steden in Wit-Rusland gedemonstreerd tegen president Loekasjenko. Volgens persbureau DPA gingen in de hoofdstad Minsk 150.000 mensen de straat op. Daarbij zijn zeker 400 demonstranten aangehouden, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Wit-Russische oppositie wilde vandaag via drie verschillende 'Heldenmarsen' optrekken naar de wijk van Minsk waar verschillende hoogwaardigheidsbekleders wonen. Ook Loekasjenko heeft er een woonhuis. Op Telegram plaatste het oppositiekanaal Nexta adresgegevens van belangrijke officieren.

Volgens lokale journalisten lukte het demonstranten door een politiekordon te breken, maar stuitte de protestmars op een nieuwe blokkade bij de toegang tot de villawijk. Daarbij loste de oproerpolitie een waarschuwingsschot. De demonstranten trokken daarna naar het Overwinningspark nabij het presidentieel paleis van Loekasjenko.

Bekijk hier beelden van de demonstratie in Minsk:

Opnieuw massale protesten in Wit-Rusland: 'Wij zijn hier de macht'

Het lukte de demonstranten wel om het huis van de voorzitter van de kiescommissie te bereiken. Daar zouden veiligheidstroepen flitsgranaten hebben afgeschoten om de betogers uiteen te drijven.

Ook uit Grodno, Zjodzina, Mogilev, Gomel en Vitebsk waren grote mensenmassa's op de been. In Brest, aan de grens met Polen, heeft de politie een waterkanon ingezet om de demonstranten uiteen te drijven.

In Wit-Rusland wordt massaal gedemonstreerd tegen de uitkomst van de presidentsverkiezingen van 9 augustus. Volgens de officiële uitslag won president Loekasjenko, maar de oppositie spreekt van grootschalige fraude en eist nieuwe verkiezingen. Sindsdien gaan Wit-Russen dagelijks de straat op. Daarbij zijn al duizenden demonstranten opgepakt. Ook werden oppositiepolitici opgepakt of onder onduidelijke omstandigheden het land uitgezet.

Op zondag gaan steeds de meeste mensen de straat op. Op zaterdag organiseert de oppositie een speciale vrouwenmars. Ook daar trad de politie gisteren hard op. Volgens mensenrechtenorganisatie Viasna zijn daarbij 93 demonstranten opgepakt.

Loekasjenko spreekt morgen in Sotsji met de Russische president Poetin. Het is onbekend wat de twee zullen bespreken. Vandaag maakte het Russische persbureau Ria Novosti al bekend dat Rusland militairen naar Wit-Rusland stuurt voor gezamenlijke oefeningen.

Mars in Den Haag

In Den Haag werd vandaag een solidariteitsmars georganiseerd door Wit-Russen uit de Benelux. Zij gingen naar de Wit-Russische ambassade in Den Haag.

De Wit-Russische ambassadeur Andrej Jeudasjenko pleitte vrijdag bij Nieuwsuur voor hervormingen in zijn thuisland, maar zegt de huidige oppositie niet als de oplossing te zien.

STER reclame