In De Kuip hangt een groot bord om bezoekers te attenderen op de 1,5 meter afstand
NOS Nieuws

Fans als medicijn voor de eredivisie: 'Zonder kunnen we niet overleven'

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

Zes maanden geleden rolde de bal voor het laatst in de eredivisie. Dit weekend start de hoogste voetbalcompetitie weer op, zij het met diverse beperkingen voor fans.

Stadions zijn voor gemiddeld 23 procent gevuld, blijkt uit een enquête van de NOS onder clubs. Ondanks die geringe bezetting wordt er van alles aan gedaan om het de fans toch naar hun zin te maken, zelfs met het veelbesproken juich- en zangverbod.

Zo laat FC Twente verkopers met speciale rugzakken, waaruit bier kan worden getapt, over de tribunes van het stadion lopen om publieksbewegingen te beperken. Ajax legt bestellingen van supporters uit de fanshop op hun stoeltje. En diverse clubs werken met QR-codes waarmee supporters die in het stadion zijn op afstand versnaperingen kunnen bestellen.

  • NOS
    De bezettingsgraad in de stadions, percentueel gezien. De laatste tabel is het aantal verkochte seizoenskaarten
  • NOS
    De bezettingsgraad in de stadions, percentueel gezien. De laatste tabel geeft het aantal verkochte seizoenkaarten aan

"Het voetbal in Nederland, maar eigenlijk nergens ter wereld, kan overleven zonder dat de stadions vol zitten", zegt eredivisiedirecteur Jan de Jong. "Veertig tot zestig procent van de inkomsten komt uit de verkoop van seizoenskaarten, losse kaarten en inkomsten op wedstrijddagen."

"Elke keer dat je niet met volle tribunes speelt, kost dat het gehele betaald voetbal een bedrag van tussen de 5 en 7 miljoen euro per speelronde", aldus de topman van de eredivisie. Volgens hem is het van levensbelang voor de bedrijfstak dat de stadions snel weer vol raken.

Maar precies dat aspect, die volle tribunes, daar schort het voorlopig aan. Uit de NOS-enquête onder alle eredivisieclubs blijkt dus dat gemiddeld 23 procent van de stadions bezet zijn, terwijl de voor het voetbal geldende protocollen wel ruimte bieden om tot 40 procent te gaan.

Wij versoepelen liever ons beleid, dan andersom

Jeroen van Leeuwen, manager PEC Zwolle

"We varen door water waar geen kaarten van bestaan", schetst De Jong de situatie. Per regio, per club en per stoeltje moet daarom bekeken worden wat mogelijk is. Zo kan het voorkomen dat het beleid bij de ene club strenger is dan bij andere competitiegenoten.

Neem PEC Zwolle. Uit de rondgang van de NOS komt naar voren dat daar het voetbal op de soberste manier wordt aangeboden. Zo is de fanshop gesloten en sluit de catering tijdens de wedstrijd. Ook geldt in Zwolle een mondkapjesplicht totdat fans op hun stoeltje zitten - een maatregel die nergens anders geldt in de eredivisie.

"Onze omlopen in het stadion zijn smal. Wij voorzagen veel drukte", zegt Jeroen van Leeuwen, algemeen manager bij PEC. Samen met de veiligheidsregio werd daarom besloten om aan de veilige kant van de streep te gaan staan.

Een volgepakt Abe Lenstra stadion, zoals hier tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord vorig jaar, is voorlopig nog niet aan de orde

"De eerste vier thuiswedstrijden dienen als pilot. Daarna kunnen we het eventueel bijstellen", stelt Van Leeuwen. "Wij versoepelen liever ons beleid, dan andersom."

Ook sc Heerenveen valt op. Samen met VVV laten de Friezen het kleinste percentage fans toe bij de start van de competitie. Zo zijn er 4000 seizoenkaarthouders welkom in het Abe Lenstra Stadion en 1200 in De Koel. Dat is zo'n 15 procent van de gebruikelijke capaciteit.

"Toeschouwersaantallen zijn belangrijk, maar in dit geval is veiligheid nog belangrijker", vat een woordvoerder van Heerenveen de situatie samen. Gaandeweg het seizoen hoopt de club meer fans toe te kunnen laten.

De Friezen trappen zaterdagavond, met het beperkte aantal fans, om 18.45 uur het eredivisieseizoen op gang tegen Willem II.

Deel artikel: