Premier Rutte deelt in 2019 handtekeningen uit aan scholieren op het Binnenhof

Rutte mist pracht en praal op Prinsjesdag, maar 'coronavirus dwingt ons'

De premier zal het aanstaande dinsdag allemaal erg missen; de koninklijke rijtoer met de Glazen Koets, de balkonscène en die schoolklassen en Oranjefans langs de route van het staatshoofd naar de Ridderzaal.

Alle feestelijkheden op Prinsjesdag zijn voor het eerst in de geschiedenis van het programma geschrapt. "Het coronavirus dwingt ons allemaal tot forse aanpassingen", zei Rutte op zijn laatste persconferentie voor de derde dinsdag van september. "Het wordt een Prinsjesdag zonder de traditionele pracht en paal en dat vind ik jammer."

Hopen dat publiek wegblijft

De organisatie, voornamelijk in handen van de Eerste en Tweede Kamer en de gemeente Den Haag, wil nu eenmaal geen enkel risico nemen. Het zou immers een blamage zijn als de politiek door het houden van een groot evenement zelf verantwoordelijk is voor een corona-uitbraak.

Daarom is al in juli al besloten om geen massale publiekstrekkers te organiseren, zoals de rijtoer en de balkonscène op paleis Noordeinde. Allemaal in de hoop dat het publiek wegblijft.

Schermen

Voor het voorlezen van de Troonrede door de met een auto arriverende koning en koningin is uitgeweken van de te kleine Ridderzaal naar de Grote Kerk die zijn naam eer aandoet.

Alles gebeurt buiten het oog van nieuwsgierig publiek, zowel het Binnenhof als de Grote Kerk zijn afgezet met grote schermen. "Dit jaar kan iedereen beter Prinsjesdag op de televisie kijken", adviseerde de Haagse burgemeester Van Zanen al in juli.

Kijk hier naar de traditionele pracht en praal op een 'gewone' Prinsjesdag, die van 2019

  • ANP
    Vertrek van de koninklijke stoet vanaf paleis Noordeinde
  • ANP
    De rijtoer
  • ANP
    Oranjefans op Prinsjesdag 2019
  • ANP
    De Troonrede in de Ridderzaal in 2019
  • ANP
    De balkonscene op Prinsjesdag 2019

De corona-angst zit er goed in bij sommige politieke partijen. De organisatie heeft driekwart van de gebruikelijke genodigden van de gastenlijst gestreept om alle stoelen op anderhalve meter te kunnen zetten en het evenement helemaal coronaproof te maken. Zelfs de staatssecretarissen mogen er fysiek niet bij zijn. "Ze zullen het allemaal online moeten volgen", zegt Rutte.

Toch blijft ongeveer de helft van de VVD-fractie, zo'n tien à vijftien personen inclusief fractievoorzitter Dijkhoff, weg uit de Grote Kerk en de meeste SP-Kamerleden sluiten zich hierbij aan. "De politiek moet het goede voorbeeld geven, zeker als het gaat om corona", zegt de woordvoerder van SP-partijleider Marijnissen, die overigens zelf wel komt.

De andere partijen gaan ook, zoals het er nu uitziet. Kamerleden benadrukken dat de opening van het parlementaire jaar werk is en niet per se een willekeurig feestje. En dat vindt ook de belangrijkste organisator, de voorzitter van de Eerste Kamer Bruijn. "Alle Kamerleden horen er wel bij, het is een belangrijk moment, het is een gezamenlijke vergadering van de Staten-Generaal."

In de bus met speciaal mondkapje

Sommige Kamerleden laten zich met busjes naar de Grote Kerk vervoeren om een nieuwe publiekstrekker te voorkomen; een wandelende stoet Kamerleden met hoedjes en feestkledij. In de bus zijn mondkapjes verplicht, weliswaar speciaal voor deze dag ontworpen.

Toch kan het publiek aanstaande dinsdag wel degelijk allerlei Kamerleden zien lopen op weg naar de Grote Kerk. Kamerleden van de Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie (FvD) en Marijnissen van de SP hebben meer zin in een wandelingetje, het wordt mogelijk 30 graden. "We wandelen liever dan in een bus te zitten met een mondkapje", zegt de woordvoerder van FvD-leider Baudet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl