ANP
NOS NieuwsAangepast

Verdachte aangehouden in zaak doodgereden meisje Marken

De politie heeft een man uit Duitsland verhoord over de dood van de 14-jarige Tamar uit Marken. Het is de eigenaar van de grijze Mazda die volgens de politie "meer dan vermoedelijk" betrokken is geweest bij haar dood.

De politie meldt dat is vastgesteld dat de man de bestuurder was van de auto ten tijde van het ongeval. Het gaat om een 28-jarige Duitser die, nadat hij als verdachte was aangemerkt, zelf contact heeft opgenomen met een Nederlandse advocaat. Hij kwam vrijwillig naar de politie voor het verhoor. Hierdoor kon een juridisch traject via de Duitse autoriteiten voorkomen worden.

De man mag het verdere onderzoek in vrijheid afwachten, omdat er geen voorlopige hechtenis is toegestaan voor het feit waarvan hij wordt verdacht: het verlaten van de plaats van een ongeval. Hij blijft nog wel verdachte.

Zolang het onderzoek loopt, doet de politie geen nadere mededelingen over de inhoud van het gesprek met de verdachte. De familie van Tamar is blij dat er een verdachte in beeld is. Tegen NHnieuws zegt een woordvoerder dat de familie alle vertrouwen in het Openbaar Ministerie heeft. "Het is weer een puzzelstukje in een heel grote puzzel. Er komt steeds iets meer naar boven. Er is een ding dat de familie heel belangrijk vindt: gerechtigdheid voor Tamar".

'Vele scenario's staan open'

Naast de 28-jarige bestuurder is ook de bijrijder, een 25-jarige Duitser, verhoord. Zijn rol wordt nog verder onderzocht.

De advocaat van de mannen zegt dat de twee op campingbezoek in Nederland waren. Daarna reden ze naar Marken. Onderweg hadden ze het gevoel dat ze ergens overheen reden. Ze hadden niet het idee dat ze iets aanreden, aldus de advocaat .

Kort daarna stapten ze uit op een parkeerplaats en inspecteerden ze de auto, zoals op vrijgegeven bewakingsbeelden van de politie was te zien. Volgens de advocaat was er niets bijzonders te zien en vervolgde ze hun weg.

De advocaat benadrukt dat er nog "vele scenario's" openstaan. "Het is van cruciaal belang dat alle mogelijke scenario's worden uitgezocht. Dat neemt veel tijd in beslag, maar doet wel recht aan het schrijnende incident." Hij benadrukt dat zijn cliënt ontdaan is over de zaak en graag wil helpen bij het vinden van de oplossing.

Onder de auto van de verdachte is dna van het slachtoffer aangetroffen. De advocaat verklaart dat doordat zijn cliënt mogelijk over Tamar is heengereden. Dat hij toen niet direct is gestopt komt volgens de advocaat doordat zijn cliënt niet wist dat hij over een persoon was gereden.

Grijze Mazda

Tamar werd op 25 juli in de vroege ochtend door agenten dood gevonden in de berm langs de dijk tussen Monnickendam en Marken. Remsporen op de weg en de verwondingen op haar lichaam wezen erop dat ze hoogstwaarschijnlijk is omgekomen door een aanrijding.

Op 10 augustus werd de grijze Mazda in beslag genomen, nadat onder meer bewakingsbeelden waren vrijgegeven door de politie waarop de auto te zien was.

Drie dagen nadat Tamar was gevonden, deed haar moeder bij Op1 een oproep aan de automobilist om zich te melden:

Moeder Tamar: 'Ze is in de berm achtergelaten als een beest'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl