Dick Advocaat Proshots

33 punten uit de laatste dertien competitieduels. Feyenoord verkeerde in topvorm voordat de coronacrisis de competitie begin maart stillegde. Met Dick Advocaat aan het roer kwam de schwung en de positiviteit terug in het elftal.

Na een half jaar zonder serieuze wedstrijd hoopt Feyenoord de lijn die toen is ingezet, door te trekken. Technisch directeur Frank Arnesen haalde met Bryan Linssen (Vitesse), Mark Diemers (Fortuna Sittard) en de Portugees João Carlos Teixeira (Vitória Guimarães) spelers met de nodige ervaring naar De Kuip.

Ook werden er de talenten aangetrokken, van wie Christian Conteh (St. Pauli) de meeste kans op speeltijd lijkt te maken.

Middenvelder Orkun Kökcü ANP

Tegenover de aanwinsten staat het verlies van Rick Karsdorp (AS Roma, werd gehuurd), Oguzhan Özyakup (Besiktas, werd gehuurd), Edgar Ié (Trabzonspor, werd gehuurd), Renato Tapia (Celta de Vigo) en Jan-Arie van der Heijden (transfervrij).

Voor Advocaat was het in de voorbereiding zoeken naar de juiste samenstelling. Dit resulteerde in wisselvallige prestaties tijdens de oefenwedstrijden. Zo wonnen de Rotterdammers knap van Borussia Dortmund (3-1), maar werd er verloren van Hamburger SV (1-0) en speelde de ploeg een teleurstellende wedstrijd tegen FC Twente (0-0).

'Sterker geworden'

Toch denkt NOS-commentator en Feyenoord-volger Arman Avsaroglu dat Feyenoord er deze transferperiode op vooruit is gegaan. "Ze zijn zeker sterker geworden. Al moet je wel een slag om de arm te houden omdat ze natuurlijk maanden niet gespeeld hebben."

"Maar voor de coronastop waren ze erg sterk. Dat was geen mazzel. Daarnaast hebben ze slimme spelers aangetrokken en zijn ze weinig kwijtgeraakt", aldus Avsaroglu.

Feyenoord op trainingskamp in Duitsland Proshots

Ook oud-speler Regi Blinker denkt dat Advocaat een sterkere ploeg heeft dan vorig jaar. "Ze hebben sowieso meer ervaring in de ploeg gehaald met het aantrekken van Linssen en Diemers. Daarnaast waren Eric Botteghin en Leroy Fer aan het begin van vorig seizoen niet fit. Nu beginnen ze fit aan het seizoen. Dat scheelt ook."

Extra spelers

Martijn Krabbendam, Feyenoord-watcher voor Voetbal International, is iets minder positief. "Ze zijn in de breedte echt wel minder geworden. Spelers als Tapia, Özyakup en Karsdorp waren misschien lang niet altijd basisspeler, maar als ze meededen werd het kwalitatief niet minder."

"We hebben het dan wel gewoon over een Peruviaans international en een speler van AS Roma. Dus in de breedte is er echt wel wat nodig. Dat zag je ook in de voorbereiding. Advocaat vraagt niet voor niks om extra spelers, maar Feyenoord heeft weinig geld om iets te halen."

João Carlos Teixeira is een van de nieuwe aanwinsten van Feyenoord ANP

De vraag in Rotterdam-Zuid is ieder jaar opnieuw of Feyenoord echt kan meedoen om de titel. Afgelopen seizoen eindigden de Rotterdammers als derde in de afgebroken competitie, achter AZ en Ajax. Avsaroglu denkt dat de ploeg van Advocaat AZ inmiddels voorbij is gestreefd.

"Advocaat weet van elke ploeg een stabiel elftal te maken en ik denk dat het moeilijk gaat worden om van Feyenoord te winnen. Zij zijn voor mij dan ook de grootste uitdager van Ajax. Meer nog dan AZ. Al is het kwaliteitsverschil met Ajax wel groot, maar we hebben vorig jaar gezien dat zo'n ploeg ook in elkaar kan storten. Ze kunnen echt meedoen om de titel en ik zie ze ook echt die schaal pakken. Al zou dat wel echt een stunt zijn."

Krabbendam is het eens met de mening van Avsaroglu. "PSV, AZ en Feyenoord ontlopen elkaar niet zoveel. Als iedereen fit is, zijn ze echt lastig te verslaan. Al heb je geen enkele garantie dat iedereen fit blijft."

"De spirit is wel aanwezig in de ploeg. Dit is geen team dat zich met 4-0 laat afdrogen in de Johan Cruijff Arena. Doelstelling vanuit de club is Europees voetbal halen. Dat is ook wel echt van essentieel belang voor de club."

Voor Blinker hoort Feyenoord altijd mee te doen om te titel. "Al is dat als je naar de laatste jaren kijkt niet realistisch." De voormalig international heeft ook het gevoel dat iedereen scherp is rondom de ploeg.

"Volgens mij heeft Advocaat het aardig op de rit allemaal. Ik vind het ook nog verrassend dat Steven Berghuis er nog bij is. Ik hoop ook echt dat hij blijft want hij kan echt het verschil maken. Verder kijk ik ook echt uit naar Orkun Kökçü. Hij zal dit jaar echt voor meer doelpunten en assists moeten zorgen. Met cijfers van een talent mag hij geen genoegen meer nemen."

STER reclame