Deel van het verwoeste opvangkamp Moria na de brand van gisteren Reuters

Bewoners van Lesbos blokkeren een weg vlak bij het grotendeels afgebrande vluchtelingenkamp Moria. Ze willen niet dat het kamp opnieuw wordt opgebouwd na de branden van de afgelopen dagen.

"Er waren tussen de vijftig en honderd Grieken", zegt NOS-redacteur Heleen D'Haens. "Zij blokkeerden de weg en zeiden: 'Dit moet echt het einde zijn van dit kamp'. Ze zeggen dat ze veel last ondervinden van het kamp: er is verhoogde misdaad, er wordt veel gestolen."

Lokale bewoners Lesbos blokkeren weg naar kamp Moria

Volgens de demonstranten moet dit het signaal zijn dat de mensen uit het kamp ergens anders heen worden gebracht. "Die mensen willen hier niet zijn en wij willen ze hier niet hebben."

De wegblokkade maakt het voor ngo's lastig om de mensen te bereiken die nog in het vrijwel volledig afgebrande kamp verblijven. "Ngo's zijn daar ook heel boos over", zegt D'Haens. Artsen zonder Grenzen zegt dat haar kliniek net buiten Moria door wegblokkades vanochtend niet te bereiken was.

Ook verschillende journalisten zeggen dat de bewoners de wegen blokkeerden om zo te voorkomen dat bouwvoertuigen het kamp bereiken. Een van hen laat via Twitter weten dat de burgemeester van hoofdstad Mytilini naar de blokkade is gekomen om de bewoners toe te spreken. De journalist zegt dat ze haar microfoon uit moest zetten en niet naar dat gesprek mocht luisteren.

De Griekse regering gaat ervan uit dat de branden zijn aangestoken door bewoners van het kamp en dat migranten ook de brandweer hebben gehinderd. De minister van Migratie zei op Lesbos dat de exacte oorzaak van de branden nog wordt onderzocht, maar dat vaststaat dat ze zijn veroorzaakt door asielzoekers in het kamp.

Vanmiddag is er in de Tweede Kamer een debat over de situatie rond het kamp. De meeste partijen vinden dat Nederland na de branden hulp moet bieden.

STER reclame