NOS NieuwsAangepast

Gloednieuw Nederlands noodhospitaal uitgebrand in Moria

Bij de brand in het migrantenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos van afgelopen nacht is ook een door Nederland betaald noodhospitaal volledig verwoest. Het noodhospitaal was bestemd voor coronatests.

Het hospitaal was twee weken geleden overgedragen aan hulpverleners in het kamp en was net in gebruik genomen, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er wordt nog nagedacht over de vraag of er nu een nieuw hospitaal gestuurd moet worden. Daarover is nog geen beslissing genomen.

Noodhulp

Minister Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking heeft wel 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor noodhulp aan Griekenland. Dat geld is bedoeld voor opvang, onderdak en basisbehoeften zoals voedsel, medische hulp en psychosociale steun.

"We zijn solidair met de vluchtelingen en migranten en met de Grieken", zegt Kaag. "Het is vreselijk dat zovelen in het opvangkamp, waar de omstandigheden al zo dramatisch waren, zijn getroffen door de branden. Onze prioriteit is nu om menswaardige opvang te bieden."

Hospitaal net nieuw

Dat Nederland het hospitaal schonk, had indirect te maken met de kritiek van Zuid-Europese landen in het afgelopen voorjaar op minister Hoekstra van Financiën. Zij verweten hem een snoeiharde opstelling toen hij scherp afwijzend reageerde op hulpverzoeken van deze landen, die zwaar door de coronapandemie waren getroffen.

Haagse bronnen bevestigen dat het ministerie van Buitenlandse Zaken in verband hiermee aan de EU liet weten daar waar nodig en mogelijk hulp te willen verlenen. Toen Griekenland vervolgens om een noodhospitaal vroeg aan 'Brussel', werd dat verzoek aan Nederland doorgespeeld en is het noodhospitaal naar Griekenland verscheept. De Griekse regering heeft besloten dat het in Moria zou worden geplaatst.

Het noodhospitaal was pas net in gebruik:

  • NOS
    Coronatests in het noodhospitaal in Moria
  • NOS

Met het noodhospitaal was een miljoen euro gemoeid. De uitvoering van de bouw was in handen van het Nederlandse bedrijf Hospitainer, producent van veldhospitalen in Vaassen. Bart Kruijsen van Hospitainer zegt dat het noodhospitaal onbruikbaar is geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl