Flinke duikeling kost Herlings MXGP-races, Prado wint GP van Faenza Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Motocrosser Jorge Prado heeft de Grand Prix van Faenza in de MXGP gewonnen. De 19-jarige Spanjaard, de afgelopen twee seizoenen wereldkampioen in de lichtere MX2-klasse, kwam op het circuit in Italië in beide manches als tweede over de finish. Dat was genoeg voor zijn eerste GP-zege op het hoogste niveau.

Jeffrey Herlings behield de leiding in de WK-stand, maar dat was meteen ook de enige meevaller voor de Nederlandse coureur. Hij was eerder op de dag tijdens de vrije training over de kop gegaan en werd vervolgens met - naar het zich liet aanzien - nekklachten naar het ziekenhuis afgevoerd.

Mri-scan Herlings

Na zijn val kon hij al zijn ledematen bewegen, waarop zijn team KTM voorzichtig optimistisch durfde te zijn over de toestand van de wereldkampioen van 2018, die zaterdag 26 jaar wordt.

Bekijk hieronder de val van Jeffrey Herlings tijdens de vrije training:

Herlings maakt flinke buiteling tijdens vrije training GP Faenza Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In Bologna werden nek, rug en hoofd van de onfortuinlijke Herlings nader onderzocht, waarna hij het ziekenhuis mocht verlaten. "Hij wandelde zelf naar buiten", liet zijn trainer Joël Smets weten. "De pijn valt ook wel mee. De nek is gestabiliseerd en zolang hij zijn nek niet beweegt, heeft hij relatief weinig pijn, gelukkig."

Wat de Brabantse pechvogel precies mankeert, is nog onduidelijk. "Op een scan waren wel twee kleine barstjes te zien in een nekwervel", aldus Smets. "Die lijken niet voor groot gevaar te zorgen, maar moeten natuurlijk wel genezen. We vliegen morgen of overmorgen terug en dan volgt er met onze eigen dokters een tweede opinie."

Joël Smets, de trainer van Jeffrey Herlings, over de blessure van de hard gevallen motocrosser

Teammanager Dirk Gruebel toonde zich er nog niet gerust op. "We praten over een behoorlijke klap die zijn nek, rugwervels en ook zijn schouder hebben moeten verwerken. Ik kan geen exacte datum noemen, maar ik verwacht wel dat hij enkele weken nodig heeft om te herstellen."

Primeur Seewer

Jeremy Seewer was in Faenza de snelste in de eerste manche. Voor de Zwitser betekende dat de eerste overwinning in zijn loopbaan in de MXGP. In de tweede manche kwam hij niet verder dan de zevende plek, maar dat bleek net genoeg genoeg om op het podium plaats te mogen nemen.

Jeremy Seewer AFP

Daar stond ook Tim Gajser, die de tweede manche op zijn naam had gebracht. De titelhouder vocht een felle strijd uit met Prado. Pas halverwege die manche slaagde hij erin de Spanjaard te passeren om vervolgens een beslissend gaatje te slaan en 25 WK-punten te bij te schrijven. De gisteren 24 jaar geworden Sloveen pakte de tweede stek in het dagklassement.

Over vier dagen weer

Glenn Coldenhoff noteerde een zesde en vijfde plaats en vond zichzelf in de eindrangschikking op de zesde positie terug. Hij werd daarmee de beste Nederlander.

In Faenza worden in acht dagen tijd drie GP's gereden. Herlings won daar afgelopen zondag de GP van Italië. Over vier dagen is in Faenza nog de GP van Emilia Romagna.

WK-stand MXGP na zeven GP's

1. Jeffrey Herlings 263 punten
2. Antonio Cairoli (Italië) 241 punten
3. Tim Gajser (Slovenië) 237 punten
4. Jeremy Seewer (Zwitserland) 217 punten
6. Glenn Coldenhoff 204 punten

STER reclame