Dilani Butink
NOS Nieuws

Rechtbank: zaak van Sri Lankaanse vrouw over adoptie is verjaard

De rechtbank in Den Haag gaat de zaak van een 28-jarige vrouw over haar adoptie in Sri Lanka niet inhoudelijk behandelen. De zaak was aangespannen door Dilani Butink, die in 1992 door Nederlandse ouders is geadopteerd.

Butink zegt dat er bij de adoptie ernstige fouten zijn gemaakt door de Staat en bemiddelingsorganisatie Stichting Kind en Toekomst. De adoptie zou daarom illegaal zijn.

De rechtbank zegt dat de zaak verjaard is en daarom volgt er geen inhoudelijke behandeling:

Rechter oordeelt: zaak illegale adoptie verjaard

'Een bittere pil'

Alleen in heel uitzonderlijke gevallen kan van de verjaringstermijn worden afgeweken, maar dat is volgens de rechtbank hier niet aan de orde. De rechtszekerheid is in dit geval belangrijker dan de rechtsbescherming van een individu, zegt de rechtbank. "En dat is een bittere pil", zei de voorzitter van de rechtbank tegen Butink.

De advocaten van de Staat en Stichting Kind en Toekomst hadden eerder al gepleit dat de zaak verjaard is.

Dilani Butink wilde dat de overheid schuld erkent, haar schadeloos stelt en een DNA-databank opricht voor geadopteerden uit Sri Lanka. Volgens haar advocaat ging het in Sri Lanka alleen om geld verdienen: Sri Lankaanse bemiddelaars kregen zo'n 4000 gulden, vijftig keer het normale maandloon van een inwoner van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl