Het taxibusje waarmee de tbs'ers in maart ontsnapten uit de tbs-kliniek Kijvelanden
NOS Nieuws

Agenten niet vervolgd voor doodschieten ontsnapte tbs'er Kijvelanden

De agenten die op 1 maart in Ochten, in Gelderland, een ontsnapte tbs'er doodschoten, worden niet strafrechtelijk vervolgd. De Rijksrecherche concludeert na onderzoek dat de agenten 'volgens de ambtsinstructie hebben gehandeld'.

De tbs'er ontsnapte ruim een half jaar geleden samen met een andere gedetineerde uit de Kijvelanden-kliniek in Poortugaal. Ze bedreigden een behandelaar met een vuurwapen en een mes en gijzelden hem. Bij de ingang stond een taxi klaar waarmee ze weg konden komen.

Na een politieachtervolging op de A15 werd een van de twee mannen op een industrieterrein doodgeschoten door de politie. De andere ontsnapte tbs'er werd aangehouden.

Volgens de Rijksrecherche werd er door de gevluchte tbs'er gericht geschoten op de agenten en was de situatie op het industrieterrein zeer hectisch en levensbedreigend. Gezien de snelheid waarmee de gebeurtenissen elkaar opvolgden was er dan ook geen andere mogelijkheid om de tbs'er te stoppen, dan naar het vuurwapen te grijpen, zo stelt de Rijksrecherche.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl