NOS NieuwsAangepast

Politie schiet ontsnapte tbs'er dood

Een tbs-patiënt is bij het Gelderse Kesteren doodgeschoten door de politie. De man (37) was eerder op de dag samen met een ander ontsnapt uit de Kijvelanden-kliniek in Poortugaal.

De ontsnapping was rond 16.30 uur. De twee bedreigden een behandelaar met een vuurwapen en een mes en hielden hem gegijzeld. Ze namen hem mee naar de ingang en wisten zo weg te komen, zegt een woordvoerder van de kliniek.

De mannen hielden een taxi staande en stapten in. De politie zette een achtervolging in over de A15. Bij Kesteren stopten agenten de auto. Volgens het OM renden de twee naar een nabijgelegen bedrijventerrein waar vervolgens een vuurgevecht ontstond met de politie. Daarbij kwam een van beiden om het leven.

De andere man is aangehouden en zit vast. Ook de taxichauffeur is aangehouden.

De twee tbs'ers zaten op de afdeling Olivijn. Daar zitten "extreem vlucht- en beheersgevaarlijke" patiënten. Ze zaten apart van elkaar. De een zou de medewerker onder bedreiging hebben gedwongen de kamer van de ander te openen.

De gegijzelde behandelaar van de Kijvelanden is lichtgewond geraakt in zijn nek. "Door een spoor van het mes", zegt de woordvoerder van de kliniek. "Hij is danig geschrokken. Ook voor de andere mensen in de kliniek is het een grote schok."

Over hoe het kan dat de wapens in de kliniek waren, kan hij niets zeggen. De gijzeling duurde niet lang, zegt hij. "Het zal zich in een half uur hebben afgespeeld."

De tbs'ers gingen er in een taxibusje vandoor:

Ontsnapte tbs'ers gingen er vandoor in taxibusje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl