NOS Voetbal

Van Dijk: 'In de eerste helft ontbrak het aan pit en strijd'

Van Dijk: 'Vooral eerste helft was matig tot slecht'

Aanvoerder Virgil van Dijk had niet veel woorden nodig om het spel van het Nederlands elftal tegen Italië, dat het Nations League-duel in Amsterdam met 1-0 won, te typeren: "Vooral de eerste helft was matig tot slecht. Het ontbrak voor rust aan pit en strijd."

De Oranje-aanvoerder klaagde wel over het veld in de Johan Cruijff Arena, maar wilde dat niet als excuus aanvoeren. "We slaagden er niet in druk te zetten en waren slordig in balbezit. En zij deden het ook slim. Ze hebben heel veel bewegende spelers die van links naar rechts gaan en goed positie kiezen. Daar kregen we geen druk op."

"In de tweede helft hebben we dat opgelost door meer risico te nemen. Toen was het met vlagen wel beter en kwamen we ook tot gevaarlijke momenten. Maar al met al was het een heel matige wedstrijd van onze kant", aldus Van Dijk, die ook had gezien dat er spelers vermoeid raakten. "Voor veel jongens waren het weer de eerste twee negentig minuten in de benen."

'Hard werken niet genoeg'

Interim-bondscoach Dwight Lodeweges roemde de tegenstander. "We hebben verloren van een heel goede ploeg, een toptegenstander die in principe dezelfde dingen wil als wij, maar dat veel beter uitvoerde."

"Wij speelden in de eerste helft te ver uit elkaar en hielpen elkaar te weinig. Na rust hebben we dat een beetje kunnen herstellen. We hebben wel vreselijk hard gewerkt, maar ja, alleen maar heel hard lopen en heel hard werken is niet voldoende. Want dat betekent ook dat als je eindelijk in balbezit komt, je niet fris bent. In balbezit deden we het ook niet echt goed."

Lodeweges had vooraf al voorzien dat de wedstrijd weleens op de rechterkant van Oranje beslist zou kunnen worden. Dat klopte, maar een Nederlands antwoord op het herhaaldelijk opkomen van de Italiaanse linksback Leonardo Spinazzola bleef uit. "Dat hebben zij echt gewonnen daar, ja."

"Zij speelden heel dynamisch, met steeds mensen aan de buitenkant of ze kwamen aan de binnenkant. En wij moesten kiezen. Daardoor kom je in te grote ruimtes te staan en dan heb je tegen hen een heel groot probleem."

Tekentafel

Ten opzichte van vrijdag, toen Nederland met 1-0 won van Polen, had Lodeweges Steven Bergwijn ingewisseld voor Donny van de Beek. Dat pakte niet geweldig uit. "Van de Beek viel in tegen Polen en deed dat hartstikke goed centraal. En Gini (Wijnaldum, red) deed het goed aan de zijkanten. Ze vulden elkaar aan, met ook Hans Hateboer. Maar daar kwamen we vandaag gewoon niet aan toe."

De conclusie was helder voor de coach. "We hebben het de afgelopen tweeënhalf jaar vaker gehad dat we in de eerste helft aan het zoeken waren. Vaak konden we dat redelijk corrigeren in de tweede helft, maar dat moet niet zo blijven. We moeten weer om de tekentafel gaan zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl