Nicolò Zaniolo, één van de belangrijkste gezichten van het verjongde Italië
NOS Voetbal

Italië is plots jong én aanvallend: 'Mancini heeft een revolutie ontketend'

  • Bastiaan Thuijsman

  • Bastiaan Thuijsman

Gianluigi Donnarumma, Nicolò Barella, Nicolò Zaniolo; alle drie jong, alle drie Italiaans, alle drie buitengewoon talentvol en daarmee alle drie symbool staand voor het nieuwe Italië van Roberto Mancini, maandagavond tegenstander van het Nederlands elftal in Amsterdam.

Mancini heeft de Italiaanse ploeg weer smoel gegeven, na het gemiste WK in Rusland. Het EK werd overtuigend bereikt, met tien overwinningen in evenveel kwalificatiewedstrijden, en verschillende talenten kregen een kans.

Donnarumma (nu 21), Barella (23) en Zaniolo (21), maar ook onder meer Sandro Tonali (20), Stefano Sensi (25), Federico Chiesa (22) en Alessio Romagnoli (25) kregen het vertrouwen en betaalden dat terug.

Mancini kijkt verder dan leeftijd en lijkt bovendien weinig waarde te hechten aan de club waar iemand speelt. Barella en Tonali debuteerden als speler van Cagliari en Brescia, terwijl ook het kleine Sassuolo geregeld een international levert.

Rivoluzione!

"Mancini heeft een revolutie ontketend", stelt Fabio Licari, volger van de nationale ploeg voor La Gazzetta dello Sport. "Italië is niet als andere landen, wij zijn het niet gewend om zo'n jong team te hebben. In het verleden bleven goede jonge spelers in de onder 21, anders dan De Ligt bij Holland."

Ik kan me geen Italië als dit herinneren, ze spelen spectaculair.

Fabio Licari, La Gazzetta dello Sport

"Ik denk dat Mancini iets blijvend veranderd heeft; als we in de toekomst een hele goede 20-jarige speler hebben, speelt hij in het nationale elftal en niet in de onder 21. Het is een kantelmoment, hij heeft de filosofie veranderd en ik denk niet dat we nog teruggaan naar hoe het was."

En waarom zou Italië ook? Mancini's filosofie lijkt te werken. Licari: "Ik moet eerlijk toegeven dat ik dacht dat Mancini niet geschikt was voor de Italiaanse ploeg. Maar hij bleek perfect als psycholoog, hij heeft iedere speler overtuigd van zijn project. En hij is een goede tacticus, hij zette spelers op hun beste positie."

Spectaculair voetbal

Wat behalve de tien kwalificatiezeges opvalt, is het voetbal dat Italië op de mat legt. De tijden van 'catenaccio' zijn voltooid verleden tijd, de 'Azzurri' koesteren het balbezit op een on-Italiaanse manier en zoeken waar mogelijk de aanval.

"Mancini besloot: we moeten spelen als Barcelona en Manchester City, als de beste ploegen van Europa. Ik kan me geen Italië als dit herinneren, ze wonnen tien keer in de EK-kwalificatie en speelden heel goed, spectaculair. Het is echt een ander team."

Italië-bondscoach Mancini: 'Goed dat we een jaar meer hebben voor het EK'

"De tegenstanders waren niet heel goed, nee", erkent de journalist van La Gazzetta dello Sport. "Wat dat betreft moeten we nog één stap zetten voordat ik helemaal overtuigd raak: dat ze het laten zien tegen een land als Duitsland, Frankrijk of Nederland."

"Maar je moet weten: Italiës grootste probleem is normaal gesproken dat we slecht spelen tegen de slechte teams en goed tegen grote landen als Duitsland en Frankrijk. Tegen landen als Luxemburg of Finland scoorden we één keer en oogden dan moe en lui. Nu wonnen we met 9-1 van Armenië. We willen tegenwoordig altijd domineren, altijd één keer vaker scoren."

'Ongelofelijke' Zaniolo

Dat doen de Italianen zonder een Roberto Baggio- of Francesco Totti-figuur, grote vedetten ontbreken bij 'La Squadra Azzurra'.

Gevraagd naar de ster van dit Italië zucht Licari diep. Dan: "Misschien Marco Verratti, qua naam. En Leonardo Bonucci en Giorgio Chiellini hebben veel ervaring. Maar in de toekomst zal Zaniolo de ster worden. Als hij wil, wordt hij de beste."

Bondscoach Roberto Mancini heeft een revolutie ontketend

De 21-jarige Zaniolo is ploeggenoot van Justin Kluivert bij AS Roma en staat te boek als groot talent. Licari is in ieder geval overtuigd. "Ik kan me geen speler als Zaniolo herinneren in de laatste tien jaar. Hij is echt ongelofelijk. Er zit geen grens aan, geloof me. Het is onmogelijk hem op fysiek vlak af te stoppen. Hij is snel, zijn schot is net zo goed als dat van Totti en hij kan overal spelen."

"Het probleem is alleen zijn professionaliteit. Als hij de instelling van Buffon, Cannavaro of Pirlo zou hebben, zou hij de volgende Italiaanse superster worden. Misschien verandert hij nog, want wat Zaniolo kan doen, is ongelofelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl