NOS Nieuws

Levenslang voor aanslagpleger nachtclub Istanbul

De Turkse rechtbank heeft een levenslange gevangenisstraf opgelegd aan de man die in de nieuwjaarsnacht van 2017 een aanslag pleegde op een nachtclub in Istanbul.

De Kirgizische Oezbeek Abdoelkadir Masjaripov schoot tijdens een nieuwjaarsfeest in de exclusieve nachtclub Reina 39 mensen dood. Onder de doden waren 25 buitenlanders, onder wie zeven Saudiërs. 79 mensen raakten gewond.

De aanslagpleger werd twee weken later gearresteerd, waarna hij verklaarde in opdracht van terreurorganisatie IS te hebben gehandeld. De aanslag zou een wraakactie zijn voor de Turkse militaire betrokkenheid in de Syrische burgeroorlog.

Op bewakingsbeelden was te zien hoe de Oezbeek de nachtclub al schietend binnenkwam:

Aanslag op nachtclub Turkije

Masjaripov is veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie, moord en pogingen de rechtstaat omver te werpen. In totaal heeft hij veertig keer levenslang gekregen. Dat komt overeen met de eis van het Turkse openbaar ministerie.

Een IS-commandant die zou hebben geholpen bij de voorbereidingen van de aanslag werd in april 2017 door het Amerikaanse leger in Syrië gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl