Reuters

Bij een aanslag op een nachtclub in Istanbul zijn 39 mensen gedood. Tientallen mensen raakten gewond.

Onder de buitenlanders die zijn gedood, zouden zeven Saudi's, drie Libanezen, drie Jordaniërs, een Fransman en een Israëlische vrouw zijn. De autoriteiten in Istanbul hebben die aantallen en de identiteit van de slachtoffers niet bevestigd. Vier lichamen zijn nog niet geïdentificeerd.

De gouverneur van Istanbul spreekt van een terreuraanslag. De dader schoot zich om 01.15 uur plaatselijke tijd een weg naar binnen, waarbij hij ook een agent doodschoot. Volgens sommige ooggetuigen was de schutter gekleed in een kerstmanpak, maar premier Yildirim sprak dat later tegen.

Op sociale media zijn beelden verschenen waarop de dader te zien zou zijn. Op die beelden, gefilmd met een telefoon, loopt iemand wild om zich heen te schieten terwijl hij de ingang van de nachtclub nadert.

Nadat hij om zich heen had geschoten, wist hij te ontkomen. "Onze veiligheidsdiensten zijn in actie gekomen en we hopen dat we de dader snel te pakken hebben", zei minister van Binnenlandse Zaken Soylu.

Jaar begint met aanslag in Turkije

In eerste instantie meldden Turkse media dat er twee schutters waren. Later verboden de autoriteiten de media om nog over de aanslag te berichten. Een ooggetuige vertelde aan het Amerikaanse persbureau AP dat hij onder de lichamen had gelegen en zich een weg naar buiten had weten te banen.

Nachtclub Reina is een van de bekendste nachtclubs in Istanbul. Er zouden op het moment van de aanslag zo'n 500 tot 600 mensen binnen zijn geweest. In de club komen vaak beroemde mensen, onder wie voetballers. "Vrijwel iedereen in Istanbul weet wat Reina is", zei NOS-buitenlandredacteur Gulsah Ercetin op NPO Radio 1.

In verband met mogelijke terreuraanslagen waren in de oudejaarsnacht in Istanbul 17.000 agenten op de been.

STER reclame