NOS Nieuws

Servische president haalt uit naar Moskou na Basic Instinct-grap

Een grap van de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tot irritatie geleid in Servië. Maria Zacharova vergeleek in een bericht op Facebook het bezoek van de Servische president Vucic aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Trump met een iconische scène uit de film Basic Instinct.

In de thriller leidt actrice Sharon Stone de politie af door tijdens een verhoor haar benen zo over elkaar te slaan dat de persoon tegenover haar tussen haar benen kan kijken. Ze draagt op dat moment geen ondergoed. Zacharova grapte dat Vucic op eenzelfde manier in het Witte Huis had moeten zitten. "Geloof mij maar", schreef ze.

Vucic kan niet lachen om het Facebookbericht en vindt dat de uitspraak vooral iets zegt over de woordvoerster zelf, "met haar primitivisme en vulgariteit". Ook betreurt hij het gebrek aan waardering van Moskou voor Servië, dat traditioneel een bondgenoot van Rusland is. Ook de Servische minister Vulin van Defensie noemt het bericht in een verklaring een belediging richting Belgrado.

Excuses

De Servische president bezocht afgelopen week het Witte Huis om een akkoord te sluiten met buurland Kosovo, dat zich in 2008 afscheidde van Servië. De rivalen spraken af de betrekkingen te normaliseren. Ook werd afgesproken de Israëlische ambassades in Jeruzalem te vestigen, een wens van president Trump.

Zacharova heeft inmiddels haar Facebookbericht aangevuld met een verontschuldiging en stelt dat haar grap verkeerd is geïnterpreteerd. Ze schrijft dat ze de arrogante houding van Trump wilde aankaarten. Ze hekelt de opzet van de stoelen die volgens haar onacceptabel is, waardoor de superieure positie van Trump zou worden benadrukt.

Vucic heeft vandaag met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov gebeld. Het is niet bekend waar de twee over hebben gesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl