NOS Nieuws

Oekraïne: wapenstilstand in het oosten geschonden door pro-Russische rebellen

Het Oekraïense leger beschuldigt pro-Russische separatisten van het schenden van de wapenstilstand in Oost-Oekraïne. Bij een beschieting bij de stad Krasnogorovka is een militair gewond geraakt, schrijft het leger op Facebook.

De beschieting toont volgens het Oekraïense leger aan dat de separatisten niet van plan zijn vrede te bereiken. In een later geplaatst Facebookbericht staat dat Kiev het staakt-het-vuren wel zal blijven respecteren.

Vanuit rebellenzijde is nog niet gereageerd op het bericht van het Oekraïense leger, schrijft persbureau Reuters.

Nageleefd tot vandaag

In juli werd een volledige wapenstilstand gesloten tussen de strijdende partijen, onder leiding van onderhandelaars van de OVSE en Rusland. Die leek tot vandaag te worden nageleefd. Eerder spraken de Oekraïense president Zelensky en de Russische president Poetin met elkaar af de situatie in het oosten van Oekraïne te willen stabiliseren.

De oorlog in Oost-Oekraïne begon in het voorjaar van 2014, nadat opstandelingen zichzelf onafhankelijk hadden verklaard en de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk hadden uitgeroepen. Die worden door geen enkel land erkend, zelfs niet door Rusland.

Volgens de Verenigde Naties heeft het conflict in totaal zo'n 13.000 mensen het leven gekost. Ongeveer anderhalf miljoen mensen zijn de regio ontvlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl