NOS NieuwsAangepast

Politie Hongkong arresteert honderden demonstranten op afgeblazen verkiezingsdag

De politie in Hongkong heeft 289 mensen gearresteerd die demonstreerden tegen het uitstellen van de verkiezingen en de omstreden veiligheidswet. Ook werd traangas op de actievoerders afgevuurd.

Op videobeelden is te zien hoe de politie hard ingreep:

Opnieuw demonstraties in Hongkong, politie grijpt hard in

Vandaag zouden parlementsverkiezingen in Hongkong worden gehouden, maar die zijn met een jaar uitgesteld vanwege de coronacrisis. Critici denken dat er politieke motieven meespelen. Met het uitstel zou voorkomen worden dat de pro-democratiebeweging een meerderheid in het parlement kan behalen.

Een van de arrestanten wordt verdacht van het overtreden van de veiligheidswet. Zij zou pro-onafhankelijkheidsberichten hebben verspreid, meldt de krant South China Morning Post. De overige demonstranten werden opgepakt vanwege het bijwonen van een illegaal protest of wangedrag in de openbare ruimte.

Onwettige handelingen

Ook zijn er demonstranten opgepakt die de politie aanvielen, schrijft de Hongkongse politie op Facebook. De politie zegt te blijven patrouilleren rond de protestlocaties en waarschuwt deelnemers onmiddellijk te stoppen met "alle onwettige handelingen".

De verslechterende situatie rond het coronavirus wordt als voornaamste reden voor het uitstel van de verkiezingen genoemd: de gezondheid van de kiezers zou niet kunnen worden gegarandeerd, maar die lezing wordt dus niet door iedereen onderschreven.

Peking voerde de Nationale Veiligheidswet eind juni in. De wet moest een einde maken aan de langdurige onrust in Hongkong. Sinds maart vorig jaar wordt er massaal gedemonstreerd tegen de groeiende invloed van Peking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl