1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS SportAangepast

Ook zonder 'party mode' is de voorste startrij voor Mercedes

Max Verstappen start zondag bij de Grand Prix van Italië vanaf de vijfde plaats. Lewis Hamilton pakte zaterdagmiddag zijn 94ste polepostion, Valtteri Bottas start als tweede.

In de eerste kwalificatie zonder de zogeheten 'party mode' kwam Verstappen moeiteloos de eerste twee kwalificatierondes door.

In de beslissende derde ronde waren het Hamilton en Bottas die als eersten een tijd neerzetten. Verstappen moest zeven tienden toegeven op de twee en zag ook dat Racing Point-coureur Sergio Pérez sneller was.

Bij de tweede poging om een tijd neer te zetten verbeterde Verstappen zichzelf wel, maar hij zag Carlos Sainz (McLaren) zichzelf naar de derde plaats rijden. Ook Pérez bleef voor de Nederlander.

Ferrari stelt weer teleur

Voor Ferrari verliep de kwalificatie op het thuiscircuit verre van vlekkeloos.

De geplaagde renstal zag Charles Leclerc zich als dertiende kwalificeren terwijl viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel niet eens de eerste kwalificatieronde door kwam en zondag als zeventiende zal moeten vertrekken. Het is de eerste keer sinds 1984 dat er geen Ferrari in de toptien zal starten op Monza.

"Ik zat midden in de drukte, dus het had geen zin nog een goede tijd proberen neer te zetten", reageerde Vettel, die tijdens zijn laatste rondje voortijdig naar binnen ging. "Het is wat het is, een hele korte dag."

Dit weekend is het dus voor eerst verboden om de zogenoemde 'party mode' (de motorinstelling waarmee vooral Hamilton en Bottas hun vermogen tijdelijk stevig kunnen opschroeven) te gebruiken tijdens de kwalificatie.

Het is een van de maatregelen om de Formule 1-races minder saai te maken, maar veel bleek het dus niet te helpen. Het is namelijk al de zevende keer in acht races dat Hamilton en Bottas de voorste startrij bezetten dit seizoen.

Weinig hoop

Verstappen verwachtte vooraf al weinig van de nieuwe regelgeving. "Ik heb geen idee wat het brengt. Ik hoop dat het het veld iets dichter bij elkaar brengt, maar het is allemaal speculatie", vertelde hij donderdag op de persconferentie in aanloop naar het raceweekeinde.

"Onze party mode was sowieso niet zo groot, dus we hebben niet zoveel te verliezen. Ik verwacht dat het voor ons weinig verandert. Ik kom toch nooit in de buurt van Mercedes. Iedereen denkt dat Mercedes opeens een halve seconde inlevert. Dat is natuurlijk niet zo."

AFP
Max Verstappen in actie tijdens de derde vrije training in Italië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl