Getty Images

Max Verstappen heeft in de tweede vrije training voor de Grote Prijs van Italië de vijfde tijd gereden en gaf daarmee een seconde toe op Lewis Hamilton, die met zijn Mercedes de snelste was op het circuit van Monza.

Hamiltons teamgenoot Valtteri Bottas klokte de tweede tijd en was 0,262 seconde langzamer dan de regerend wereldkampioen. Lando Norris (McLaren) en Pierre Gasly (Alpha Tauri) waren ook nog sneller dan Verstappen.

Grindbak

De Red Bull-coureur begon niet al te best in Italië. Tijdens de eerste vrije training schoof Verstappen van de baan in de Ascari-bocht en belandde met de neus van zijn auto in de kussens.

Verstappen wist zijn auto nog wel uit de grindbak te halen en reed vervolgens zonder voorvleugel terug naar de pits. De training werd ook tijdelijk stilgelegd, maar al snel konden de andere coureurs de baan weer op.

Met nog tien minuten te gaan in de eerste omloop kwam Verstappen wel weer in actie, maar hij kwam niet meer in de buurt van de rondetijden van de Mercedessen van Bottas (snelste tijd) en Hamilton (tweede). De Red Bull-coureur noteerde uiteindelijk ook in de eerste training de vijfde tijd. In de tweede omloop wist hij zich dus niet te verbeteren.

"De auto voelt vreemd aan", vertelde Verstappen, de huidige nummer twee in de WK-stand, over de boordradio. "Ik heb weinig grip aan de achterkant."

Dit weekend is het voor eerst verboden om de zogenoemde 'party mode' (de motorinstelling waarmee vooral Hamilton en Bottas hun vermogen tijdelijk stevig kunnen opschroeven) te gebruiken tijdens de kwalificatie. Het is een van de maatregelen om de Formule 1-races minder saai te maken. Of dat dit weekend al zijn vruchten afwerpt en daardoor bijvoorbeeld het gat tussen Red Bull en Mercedes wordt verkleind, zal moeten blijken.

Supersnel

"Ze zijn wel met wat dingetjes bezig om volgend seizoen het inhalen te bevorderen", aldus Verstappen op de persconferentie. "De grote verandering komt pas in 2022, dan wordt alles echt totaal anders met de nieuwe reglementen. Dit jaar is er weinig aan te doen."

Verstappen: "De auto's zijn supersnel, maar je kunt niet aansluiten en je hebt weinig grip als je achter iemand zit. De auto's zijn te snel en te breed. Dat helpt niet."

STER reclame