Sifan Hassan tijdens de persconferentie in Brussel EPA

"Het werelduurrecord in de atletiek is heel ongewoon", zegt atletiekcommentator Léon Haan. "Natuurlijk is een uur hardlopen in de atletiek geen probleem voor veel atleten, maar wel als het op de baan is."

Toch gaat Sifan Hassan het vrijdagavond proberen. Ze moet meer dan 46 rondjes op de atletiekbaan lopen om het werelduurrecord te verbeteren. De 27-jarige atlete doet tijdens de Diamond League-wedstrijd Memorial Van Damme in het Belgische Brussel een aanval op het huidige record.

Net als tien andere atletes, maar met Hassan, de Keniaanse atlete Brigid Kosgei en Lonah Chemtai Salpeter uit Israël als favorieten. Het huidige werelduurrecord staat sinds 2008 op naam van Dire Tune uit Ethiopië: 18,517 kilometer.

Erkende werelduurrecords door IAAF

Afstand Atlete Datum
18.517 meter Dire Tune (Ethiopië) 12 juni 2008
18.340 meter Tegla Loroupe (Kenia) 7 augustus 1998
18.084 meter Silvana Cruciata (Italië) 2 mei 1981

Hassan heeft vertrouwen in de wedstrijd, ondanks het heftige afgelopen halfjaar. "Ik heb vijf maanden doorgebracht in Ethiopië, zonder mijn coach", vertelde ze donderdag op de persconferentie. "Vanwege het coronavirus heb ik een pauze genomen. Drie maanden lang waren we bang."

"We konden niet eens naar buiten, het was erg moeilijk. Ik heb toen ook helemaal niet getraind. Voor een atleet als ik is long-inhoud juist belangrijk. Dus ik was voorzichtig en probeerde zo veel mogelijk thuis te blijven."

Voorbereiding

Dit seizoen kwam Hassan, mede dus door de uitbraak van het coronavirus, pas twee keer in actie. Tijdens de Diamond League-wedstrijden in Monaco moest ze half augustus opgeven op de 5.000 meter.

"In Monaco ging het nog niet goed", aldus Hassan, die na Monaco wel weer werd herenigd met haar Amerikaanse coach Tim Rowberry. "Deze keer ben ik beter voorbereid en in betere conditie. Ik denk dat het me lukt om een betere tijd te lopen."

Brigid Kosgei (l) en Sifan Hassan op de persconferentie EPA

Haan vindt het moeilijk in te schatten wat de kansen zijn voor Hassan. "Ze heeft het nog nooit gedaan, maar Hassan is natuurlijk wel op-en-top professioneel. Vorig jaar gaf ze na die 10.000 meter wel aan dat het moeilijk is om al die rondjes gefocust te blijven."

Focus is volgens Haan dan ook het belangrijkste aspect bij het lopen van een werelduurrecord op de baan. "Dat is echt de uitdaging, want al die rondjes zijn mentaal lastig. Ik gok dat Hassan met Kosgei afspreekt om de koppositie om en om te doen."

Vorig jaar won Hassan in Brussel met overtuiging de 5.000 meter, waarna ze een paar weken later wereldkampioene werd op de 1.500 en 10.000 meter. Sinds vorig jaar is ze ook de wereldrecordhoudster op de mijl.

Snelle schoenen

Daarnaast heeft Hassan het Europees record (1.05,15) op de halve marathon op haar naam staan. "Als je die tijd omrekent naar de baan, zou het moeten lukken", aldus Haan. "Ze moet dan wel afrekenen met Kosgei, want zij was op de halve marathon sneller dan Hassan."

Haan: "Daarnaast dragen alle topatleten tegenwoordig supersnelle schoenen. Hassan gaat zeker een poging wagen: een wereldrecord lopen in de atletiek gebeurt ook niet vaak."

STER reclame