Sport en corona
Uitstellen Spelen kwam voor Hassan als opluchting: 'Tijd om te rusten'

In een wereld waarin het oude normaal nog normaal was en het nieuwe normaal niet bestond, had Sifan Hassan nu de dagen afgeteld naar haar tweede Olympische Spelen. Maar die gingen dus niet door en eigenlijk vond Hassan dat wel prima.

De 27-jarige atlete, regerend wereldkampioene op de 1.500 en 10.000 meter, was op hoogtestage in geboorteland Ethiopië toen het coronavirus toesloeg. Hassan bleef in Ethiopië, waar de angst voor het onbekende virus met zijn verwoestende effect op de longen, haar trainingsschema flink in de war schopte.

Bang

"Ja, ik ben bang. Vooral de eerste 3 maanden voelde ik me bang", aldus Hassan, nu ze voor het eerst weer even in Nederland is. "Ik ben duurloopster, voor een atleet als ik is longinhoud juist belangrijk. Dus ik was voorzichtig en probeerde zo veel mogelijk thuis te blijven."

De boodschap dat de Olympische Spelen een jaar werden uitgesteld, kwam voor Hassan dan ook als geroepen. "Ik was druk in mijn hoofd, ik werd een beetje gek. Omdat ik dacht dat ik moest opbouwen naar de Spelen en alles perfect moest doen."

Sifan Hassan is regerend wereldkampioene op de 1.500 meter en 10.000 meter ANP

"Maar opeens hoorde ik dat de Olympische Spelen waren afgelast. Toen dacht ik: oh, dat is goed! Dat is goed, want dan heb ik tijd om te rusten."

Diamond League in Monaco

Vrijdag, de dag waarop de Spelen hadden moeten beginnen, reist Hassan af naar het Zwitserse Sankt Moritz. Wederom om op hoogte te trainen, ditmaal voor de Diamond League in Monaco, waar ze op 14 augustus in actie komt op de 5.000 meter.

Die 5.000 meter gebruikt ze dan weer in haar voorbereiding op de WK halve marathon, op 17 oktober in het Poolse Gdynia. En die race wil ze niet alleen winnen, ze aast ook al enige tijd op verbetering van het wereldrecord, dat op 1.04.51 staat.

Vorig jaar in Valencia mislukte haar poging door een valpartij. Haar persoonlijke record, tevens de Europese toptijd, staat daardoor nog altijd op 1.05.15.

STER reclame