NOS Sport

Coach Wevers mag van turnbond terugkeren in trainingshal

'Erkenning voor verleden, maar geen nieuwe slachtoffers onder huidige toppers'

Turncoach Vincent Wevers kan terugkeren in de trainingshal. De KNGU heeft bekendgemaakt dat het topsportprogramma van de turnsters in TeamNL in een nieuwe vorm wordt hervat. De turnsters kunnen in Nijmegen vijf dagen per week centraal gaan trainen met een trainer van hun keuze.

Wevers werd, net als bondscoach Gerben Wiersma, een maand geleden door de KNGU op non-actief gesteld wegens aantijgingen van grensoverschrijdend gedrag. Ook werd het topsportprogramma voorlopig stilgelegd.

Nog vier trainers betrokken

De KNGU zocht sinds eind juli naar een oplossing voor de turnsters, die door het besluit van de KNGU hun olympische droom in duigen zagen vallen. Naast Wevers en Wiersma waren nog vier clubtrainers betrokken bij de begeleiding van de turnsters uit TeamNL.

Die vier trainers kregen het verzoek van de bond vrijwillig een stap opzij te zetten in het belang van het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. Alleen Patrick Kiens van PAX ging daar niet op in. De vier kunnen nu ook aan de slag met hun pupillen, maar wel centraal.

Er is door de KNGU wel een voorwaarde gesteld: het Instituut Sportrechtspraak (ISR) moet akkoord gaan met de keuze van de turnster. De KNGU behoudt zich het recht voor tussentijds in te grijpen als mogelijke onderzoeken daartoe aanleiding geven. Mocht er bij het ISR een klacht tegen bijvoorbeeld Vincent Wevers worden ingediend, dan kan de KNGU besluiten hem weer uit turnzaal te weren.

Veel gesprekken

"We gaan niet terug naar de oude setting. We gaan centraal trainen", verklaarde technisch directeur Mark Meijer de oplossing van de KNGU. Hij gaf aan dat het nieuwe besluit na heel veel gesprekken met allerlei betrokkenen tot stand is gekomen en dat met name de turnsters de nadruk legden op trainen met hun eigen trainer.

"We geven met deze uitvoering gehoor aan het besluit van het bestuur. Dat wil dat er centraal wordt getraind, dat er onafhankelijke waarneming plaatsvindt, de mentale begeleiding wordt geïntensiveerd en dat een cultuurverandering versneld wordt ingezet", aldus Meijer die hiermee ook hoopt dat er aan de slachtoffers van vroegere praktijken recht wordt gedaan.

Wiersma geen bondscoach

Meijer gaf aan dat Gerben Wiersma voorlopig niet terugkeert als bondscoach. "Hij heeft zelf aangegeven gedurende het onderzoek in de luwte te willen opereren. Gedurende het onderzoek wordt gekeken welke rol Gerben kan vervullen."

Vincent Wevers kan in elk geval vanaf donderdag 09.00 uur in Nijmegen aan de slag. Tegen de vader van olympisch kampioene Sanne lopen de zwaarste beschuldigingen. Oud-turnster Joy Goedkoop verklaarde in een uitzending van het NOS-programma Studio Sport eind juli, dat ze door hem was geschopt en geslagen.

"Mocht er de komende 48 uur een klacht tegen Wevers bij het ISR worden ingediend, dan kunnen we alsnog ingrijpen", aldus technisch directeur Meijer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl