Een blij AZ na de zege op Viktoria Pilzen Pro Shots

AZ moet het in de derde voorronde van de Champions League opnemen tegen Dinamo Kiev. Dat heeft de loting in Nyon uitgewezen. De wedstrijd in Oekraïne - vanwege de coronacrisis is er geen uit- en thuisduel - zal op dinsdag 15 of woensdag 16 september worden afgewerkt.

Bij winst in Kiev treft AZ in de play-offs van de Champions League de winnaar van KAA Gent-Rapid Wien in de dubbele confrontatie. Bij verlies komt de ploeg van Arne Slot in de groepsfase van de Europa League terecht.

AZ rekende in de vorige ronde ternauwernood af met Viktoria Plzen. Pas diep in de extra tijd kwamen de Alkmaarders dankzij een door Teun Koopmeiners benutte strafschop langszij, waarna in de verlenging de overwinning (3-1) werd veiliggesteld.

Nummer twee van Oekraïne

Dinamo Kiev is vijftienvoudig kampioen van Oekraïne en pakte daarvoor ook dertien keer de landstitel in de Sovjet-Unie. Het laatste kampioenschap dateert echter alweer van 2016. Sindsdien moest er genoegen worden genomen met de tweede plaats in de eindrangschikking achter Sjachtar Donetsk. Dit jaar bedroeg de achterstand maar liefst veertien punten.

Dinamo Kiev, dat afgelopen seizoen wel de nationale beker veroverde, won in 1975 en 1986 de Europa Cup II, het toenmalige Europese clubtoernooi voor bekerwinnaars.

De Oekraïners stonden drie keer eerder tegenover een Nederlandse club in de voorronde van de Champions League. In zowel 2010 als 2018 trok Ajax aan het langste eind, maar in 2012 was Dinamo Kiev over twee duels te sterk voor Feyenoord.

Dinamo Kiev-spits Fran Sol AFP

Bij Dinamo Kiev staat sinds januari 2019 voormalig Willem II-spits Fran Sol uit Spanje onder contract. De Luxemburger Gerson Rodrigues speelde in het seizoen 2017/2018 bij Telstar in de eerste divisie.

'Geduchte tegenstander'

"Een geduchte tegenstander, zoals je altijd in deze fase van de Champions League hebt", reageerde Slot op de website van AZ. "Maar om heel goed te kunnen beoordelen hoe goed Dinamo Kiev is, zullen we daar de komende tijd in moeten duiken."

Over corona - Oekraïne is op dit moment een oranje gebied - maakt de trainer zich niet al te druk. "We gaan er niet op vakantie. Als wij voor een Europese wedstrijd naar het buitenland gaan, zijn we altijd al enorm afgeschermd. Wij houden ons toch altijd al aan een soort quarantaine-regels."

Willem II naar Luxemburg

Willem II werd bij de loting voor de tweede ronde van de Europa League gekoppeld aan Progrès Niederkorn uit Luxemburg. Ook de Tilburgers, die drie kwalificatieronden moeten overleven om de groepsfase te bereiken, kregen een uitwedstrijd toebedeeld. Die zal worden gespeeld op donderdag 17 september.

Progrès Niederkorn heeft er al een voorrondeduel op zitten. In het stadion van het nabijgelegen Differdange werd met 3-0 gewonnen van FK Zeta uit Montenegro.

PSV komt in een later stadium in actie in de voorronde van de Europa League, terwijl Ajax (Champions League) en Feyenoord (Europa League) al zeker zijn van een plaats in de groepsfase.

Morgen weer loten

De loting voor de play-offs van de Champions League en derde voorronde van de Europa League - met PSV - is dinsdag.

STER reclame