Wanhopige burgemeester van Lampedusa krijgt alsnog hulp uit Rome
De Italiaanse regering heeft beloofd om snel migranten over te nemen van het eiland Lampedusa. De afgelopen dagen kwamen er circa duizend mensen aan land, tot woede van inwoners en de burgemeester van Lampedusa.
Burgemeester Totò Martello verweet de regering in Rome dat men geen gehoor gaf aan zijn noodkreten en geen strategie had. Hij dreigde met een algemene staking op het eiland.
Vandaag meldde de Italiaanse regering dat er vanavond nog 120 migranten van Lampedusa naar het Italiaanse vasteland worden overgebracht, schrijft de krant La Repubblica. Morgen volgen er nog eens 300. Bovendien stuurt Rome nog eens drie quarantaineschepen naar Lampedusa, naast de twee die er al zijn.
Banksy
Circa dertig bootjes, vermoedelijk afkomstig uit Tunesië, wisten de afgelopen dagen Lampedusa te bereiken. Die hadden naar verluidt zo'n 500 migranten aan boord.
Ook werden er 49 mensen overgebracht van het overvolle reddingsschip Louise Michel, dat gefinancierd wordt door de Britse kunstenaar Banksy. Op dat schip zaten zo veel mensen, dat het min of meer stuurloos was geworden. De Italiaanse kustwacht bracht 49 kwetsbare migranten, vooral vrouwen en kinderen, naar Lampedusa.
Later werden de resterende 150 opvarenden van de Louise Michel overgenomen door een ander reddingsschip, de Sea-Watch 4. Dat schip vaart bij Malta en heeft nu 350 mensen aan boord, zonder dat duidelijk is waar zij terechtkunnen.
Oude vissersboot
Afgelopen nacht kwamen op Lampedusa nog eens 450 migranten aan, waarmee het totaal van de afgelopen dagen op circa duizend kwam. Zij zaten op een oude vissersboot die dreigde te zinken. Ze werden gered door patrouilleboten van de kustwacht en de douane, die hen ook naar Lampedusa brachten.
Ze werden opgewacht door demonstranten, die vinden dat het eiland veel te veel migranten te verwerken krijgt. In het opvangcentrum op Lampedusa, dat officieel plaats heeft voor hooguit 200 mensen, zitten nu 1200 migranten. De demonstranten probeerden de hulpdiensten tegen te houden.
Burgemeester Martello zei dat Lampedusa "deze noodsituatie" niet langer aankan. Hij vroeg zich verder af hoe de vissersboot op een paar kilometer van Lampedusa kon komen, zonder te worden opgemerkt door de kustwacht, marine of de Europese grensbewakingsmissie Frontex.