Gisteren demonstreerden duizenden vrouwen tegen president Loekasjenko
NOS NieuwsAangepast

Politie Minsk arresteert demonstranten, pantserwagens gesignaleerd

Bij een demonstratie in de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn zeker 125 mensen opgepakt. Dat is het aantal dat rond 15.30 uur door het Wit-Russische ministerie van Binnenlandse Zaken werd gemeld.

In de straten van Minsk zijn pantserwagens gesignaleerd. Het is voor het eerst dat het regime zo duidelijk dreigt om de protesten met zwaar materieel te onderdrukken.

Tienduizenden betogers zijn ondanks een demonstratieverbod opnieuw de straat op gegaan om te protesteren tegen zittend president Loekasjenko, die vandaag zijn 66ste verjaardag viert. In de omgeving van de residentie van Loekasjenko werd "Gefeliciteerd met je verjaardag, rat", gescandeerd.

Eerder vandaag waren de demonstranten op weg naar het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van de stad, dat door de politie is gebarricadeerd. Er staan honderden politieagenten. Voor zover bekend gebruiken de demonstranten geen geweld.

Op dit filmpje is te zien hoe de oproerpolitie betogers willekeurig van straat plukt en in busjes zet:

Veel demonstranten zijn teleurgesteld dat de Russische president Poetin Loekasjenko steun heeft beloofd, als hij dat nodig mocht hebben. "We hoopten dat Poetin een neutrale positie zou innemen", zei oud-minister voor Cultuur Pavel Latoestsjko tegen het Duitse persbureau DPA. Hij is bang dat het regime van Loeskasjenko, dankzij deze belofte, nog harder tegen de demonstranten zal optreden.

Gisteren betoogden duizenden vrouwen tegen de president. Het kwam niet tot een grote confrontatie met de politie, wel werd een onbekend aantal demonstranten opgepakt.

De betogers willen onder meer dat politieke gevangenen worden vrijgelaten en dat er nieuwe verkiezingen worden georganiseerd. Drie weken geleden werd president Loekasjenko uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Hij wordt beschuldigd van fraude.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl