Anouk Vetter tijdens de eerste dag van de NK atletiek in Utrecht Pro Shots

Op de eerste dag van de Nederlandse kampioenschappen atletiek in Utrecht zijn de medailles op de meeste technische onderdelen verdeeld. Zo won Anouk Vetter het verspringen en werd Denzel Comenentia Nederlands kampioen kogelslingeren.

De 27-jarige Vetter prolongeerde haar nationale titel door bij haar vijfde poging 6,24 meter te springen. Dat was nog niet in de buurt van het Nederlands record (6,78 meter) dat sinds 2014 op naam staat van Dafne Schippers.

Bij de mannen ging het goud naar het 18-jarige talent Antonny Ediagbonya, die titelverdediger Fabian Florant versloeg. Ediagbonya, vorig jaar goed voor brons, sprong 7,38 meter. Dat was drie centimeter verder dan Florant, die met 7,35 meter het zilver pakte.

Fabian Florant in actie bij het verspringen Pro Shots

Florant prolongeerde wel zijn nationale titel bij het hink-stap-springen. De 37-jarige atleet noteerde bij zijn eerste poging 14,94 meter en dat was voor de op Dominica geboren atleet, de klaagde over pijntjes, voldoende voor de gouden medaille.

Het was al zijn tiende Nederlandse titel op dit onderdeel, maar meteen ook de laatste: na afloop van de wedstrijd kondigde Florant zijn afscheid aan als atleet op het hoogste niveau.

De na vandaag tienvoudig hinkstapspringkampioen Fabian Florant neemt afscheid ANP

De houder van het nationale record met 16,92 meter was in 2016 de eerste Nederlander die meedeed aan het hinkstapspringen. Hij bleef in Rio de Janeiro steken in de kwalificaties.

Ook goud voor Comenentia en Koolhaas

Denzel Comenentia veroverde de Nederlandse titel bij het kogelslingeren. De 24-jarige atleet slingerde de kogel in zijn eerste poging naar 70,53 meter en dat was ruim voldoende voor de winst. Al zijn andere pogingen mislukten bovendien.

Het was bijna acht meter verder dan de zilveren poging (62,82 meter) van Dennis Hemelaar.

Denzel Comenentia in actie op de NK atletiek Pro Shots

Bij de vrouwen prolongeerde Wendy Koolhaas haar Nederlandse titel. Ze noteerde een worp van 64,77 meter in Utrecht. Dat was bijna vijf meter verder dan Eva Reinders die met 60,07 meter de zilveren medaille pakte.

Dekker wint discuswerpen

Stephan Dekker, vorig jaar goed voor zilver, werd Nederlands kampioen discuswerpen. Hij won met een worp van 54,48 meter. Shaquille Emanuelson, die vorig jaar derde werd, pakte nu het zilver door de discus 53,83 meter te werpen.

Bij de vrouwen ontbrak titelverdedigster Corinne Nugter, omdat ze nog niet voldoende is hersteld van een elleboogoperatie. Jorinde van Klinken, die vorig jaar tweede werd, veroverde nu de nationale titel met een worp van 56,54 meter.

Jorinde van Klinken in actie bij het discuswerpen Pro Shots

Door de afgelasting van de EK in Parijs en het uitstellen van de WK atletiek en de Olympische Spelen in Tokio naar 2021 kunnen er op de NK geen limieten worden gelopen.

STER reclame