Reuters
NOS NieuwsAangepast

Rellen in Malmö na koranverbranding op plein

In de Zweedse stad Malmö zijn gisteravond rellen uitgebroken. Betogers die protesteerden tegen verbranding van een koran, eerder op de dag, gooiden voorwerpen naar de politie en staken autobanden in brand.

's Middags vonden op verschillende plekken in het centrum van Malmö anti-islamacties plaats. Zo schopten drie mannen een exemplaar van de koran naar elkaar over op een plein. De acties volgden op de weigering van de Zweedse autoriteiten om een Deense extreem-rechtse politicus het land binnen te laten.

"Hij probeerde dat woensdag al, toen werd hij bij de grens tegengehouden", zei correspondent Rolien Creton in het NOS Radio 1 Journaal. "Afgelopen vrijdag probeerde hij het nog een keer en toen werd hij weer tegengehouden en kreeg een inreisverbod van twee jaar. Vrienden van hem kwamen Zweden wel in en zij voerden deze anti-islamactie en dat had weer felle tegenacties tot gevolg."

's Avonds gingen zo'n 300 tegendemonstranten de straat op. Het protest begon rustig, maar ontaardde volgens de Zweedse politie in geweld toen betogers vuurwerk afstaken en voorwerpen naar agenten gooiden.

Dat ging er zo aan toe:

Onrust in Malmö na koranverbranding op plein

Onduidelijk is of bij de ongeregeldheden mensen gewond zijn geraakt. Volgens de krant Aftonbladet is een onbekend aantal relschoppers gearresteerd. Ook is een aantal agenten gewond geraakt. Hoe ernstig die verwondingen zijn is niet bekend.

Bendecriminaliteit

Volgens Creton is de afgelopen jaren de onrust in immigrantenwijken in Zweden toegenomen en heeft dat te maken met bendecriminaliteit. Dat gaat gepaard met schietpartijen, explosies en jongeren die auto's in brand steken. "Maar extreemrechtse personen die de koran in brand steken, dat heb ik niet vaak gezien in Zweden."

De politie in Zweden bereidt zich nu voor op rellen in andere plaatsen. "Eerder hebben we gezien dat het snel kan overslaan naar andere steden. Of dat nu ook gaat gebeuren is moeilijk te zeggen", zegt Creton.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl