Deze nertsenhouderij in Beek en Donk werd in april gesloten nadat was gebleken dat dieren besmet waren
NOS NieuwsAangepast

Kabinet bevestigt 'harde boodschap': nertsenbedrijven moeten dicht

Dat alle nertsenbedrijven dicht moeten is "een harde boodschap" voor de ongeveer 160 nertsenhouders, zegt minister Schouten van Landbouw. Dat rechtvaardigt volgens haar dan ook de 180 miljoen euro die ervoor is uitgetrokken door het kabinet.

Gisteren lekte al uit dat in maart alle nertsenhouderijen gestopt moeten zijn, vandaag is het officieel bekendgemaakt. "Het is een definitief einde van een bedrijf, dat is echt een andere zaak dan maatregelen die in andere getroffen sectoren worden genomen."

"Je kunt denken wat je wil over nertsenhouden, maar je zegt tegen mensen dat ze per direct moeten stoppen", zegt Schouten:

Schouten over stoppen nertsenbedrijven: compensatie nodig, gaat om volksgezondheid

In november begint de 'pelsperiode' en als alle nertsen zijn gedood mogen de fokkers geen nieuwe dieren meer in hun kooien zetten. De vervroegde beëindiging van de nertsenhouderij is het gevolg van de uitbraak van het coronavirus op ruim veertig bedrijven. Daar zijn de nertsen allemaal geruimd.

Op alle resterende bedrijven worden de dieren niet preventief gedood; het gevaar voor de volksgezondheid wordt daarvoor niet groot genoeg geacht. Maar de vrees is wel dat op termijn virusreservoirs ontstaan, waardoor steeds meer mensen besmet zouden kunnen raken.

'Fatsoenlijke regeling'

De sluiting van alle nertsenbedrijven stond al gepland voor 2024, maar dat wordt dus vervroegd. Voor de nertsenhouders komt het besluit uit de lucht vallen, zegt Wim Verhagen van branchevereniging NFE. Hij wil snel duidelijkheid over de details.

"Denk aan de manier waarop bedrijven moeten worden beëindigd, hoe hun een nieuw perspectief wordt geboden en op welke manier ze worden gecompenseerd. Dat moet fatsoenlijk zijn."

Verhagen zegt verder dat de nertsenhouders hun best zullen doen om nieuwe besmettingen te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl