Reuters
NOS Nieuws

Presidentsvrouw Melania Trump zorgt voor milde toon op Republikeinse conventie

Op de tweede dag van de Republikeinse Conventie zorgde Melania Trump voor een mildere toon. Ze legde de nadruk op eenheid, terwijl de conventie tot nu toe door een apocalyptische boodschap gedomineerd werd. "In mijn man heb je een president die niet zal stoppen met vechten voor jou en je gezin", zei de presidentsvrouw. "Hij zal niet opgeven."

Gisteren nam de president zelf het woord op de conventie. "Als onze tegenstanders winnen, is niemand veilig in ons land", sprak hij toen. Op de conventie werden er toen door meerdere sprekers apocalyptische boodschappen afgegeven. Als de Democraten aan de macht komen zou het land afglijden naar chaos, anarchie en wetteloosheid aan de macht komen.

De first lady sprak vanuit de rozentuin van het Witte Huis juist troostende woorden. Ze sprak zich uit tot families die getroffen zijn door de coronapandemie. Zo beloofde ze dat haar echtgenoot "niet zou rusten tot hij al het mogelijke heeft gedaan om te zorgen voor iedereen die heeft geleden onder deze vreselijke epidemie." Ook sprak zij haar dank uit naar zorgmedewerkers.

In haar toespraak haalde Melania Trump nadrukkelijk niet uit naar de Democraten, maar probeerde juist een verzoenende toon aan te slaan:

Melania Trump spreekt op Republikeinse conventie: 'Donald is het beste voor ons land'

Verwijzend naar de onrust rond de rassenverhoudingen in Amerika riep ze op tot een einde aan geweld en zei ze dat mensen elkaar niet op basis van hun huidskleur moeten veroordelen.

Haar toespraak lag onder een vergrootglas omdat ze er na de vorige conventie van beschuldigd werd speeches van de vorige presidentsvrouw Michelle Obama te hebben geplagieerd.

Gratie

Trump zelf verleende op de tweede dag van de conventie gratie aan een misdadiger die zijn leven heeft gebeterd en was aanwezig bij een naturalisatieceremonie waarbij vijf immigranten van verschillende etnische achtergronden trouw zwoeren aan de VS.

Andere sprekers sloegen een minder verzoenende toon aan. Trumps zoon Eric haalde, net als andere sprekers gisteren, hard uit naar de Democratische kandidaat Joe Biden die "niks weet van de Amerikaanse arbeider of Amerikaanse bedrijven". Ook zei hij dat China over Biden heen zou lopen en dat zijn uitverkiezing en "een enorme opluchting voor terroristen" zou zijn.

Spreker geschrapt

Opmerkelijk was dat op het laatste moment een spreker werd geschrapt. Mary Anne Mendoza, de moeder van een politieagent die in 2014 om het leven kwam bij een auto-ongeluk waarbij een immigrant betrokken was, werd geschrapt omdat zij op Twitter antisemitische complottheorieën had verspreid.

Het was pijnlijk voor Trump die juist met zijn pro-Israëlische politiek de stemmen van evangelische christenen wil binnenhalen. Het was de bedoeling dat Mendoza in haar bijdrage het strenge antimigratiebeleid van Trump zou prijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl