Kimberly Guilfoyle, de vriendin van Trump jr.
NOS NieuwsAangepast

Republikeinen openen conventie met waarschuwing: met Biden gaat land 'kapot'

Op de partijconventie van de Republikeinen hebben meerdere sprekers de apocalyptische boodschap afgegeven dat de VS dreigt af te glijden naar chaos, anarchie en wetteloosheid als de Democraten aan de macht komen. Alleen als president Trump wordt herkozen, houden Amerikanen hun vrijheden en blijft het veilig in het land, luidde de kernboodschap.

Die sloot aan bij wat president Trump zei voor het begin van de conventie in Charlotte, North Carolina: "Als onze tegenstanders winnen, is niemand veilig in ons land."

'VS is geen racistisch land'

Volgens correspondent Marieke de Vries vloog Trump daarna terug naar het Witte Huis, waar opgenomen of live speeches werden vertoond van familieleden, politici of andere Trump-aanhangers. "Wat opviel is dat er een veel diverser beeld te zien was tussen de sprekers in het Trump-kamp; hij wil zijn basis verbreden", zegt De Vries.

Een van hen was ex-ambassadeur bij de VN, Nikki Haley. Zij zei dat er binnen de Democratische Partij een gewoonte van is gemaakt om te zeggen dat de VS een racistisch land zijn. "Dat is een leugen. Amerika is geen racistisch land." Ze stelde dat het land alleen maar beter wordt. "Het is tijd om Amerika nog vrijer, eerlijker en beter voor een ieder te maken. Dat is waarom het zo tragisch is om te zien dat zo velen bij de Democratische Partij hun ogen sluiten voor de rellen en razernij."

Haley zei dat Biden vooral goed is voor Iran, de islamitische terreurgroep IS en communistisch China. "Hij is een godsgeschenk voor iedereen die wil dat Amerika excuses aanbiedt en afstand neemt van onze waarden."

Ook Donald Trump jr., de oudste zoon van de president, hield een toespraak, waarin hij de verkiezingen van november neerzette als een referendum voor het overleven van de VS. "In het verleden geloofden beide partijen in het goede van Amerika. We waren het eens over waar we naartoe moeten. We verschilden alleen van mening over hoe daar te komen. Deze keer valt de andere partij de waarden aan waar dit land op gebouwd is: vrijheid van denken, vrijheid van meningsuiting, religieuze vrijheid, de rechtsstaat."

In trance

Volgens Marieke de Vries viel de speech van Kimberly Guilfoyle, de vriendin van Trump jr. en een fondsenwerver, het meest op. "Ze hield een speech die zo gepassioneerd was, dat het leek alsof ze in een trance was", zegt de correspondent.

Guilfoyle waarschuwde in haar speech dat het "socialistische" beleid van de Democraten de Verenigde Staten kapot zou maken. Californië moet volgens haar als waarschuwing dienen. Ze noemde het een staat "van gebruikte naalden in parken". Saillant detail daarbij is dat Guilfoyle getrouwd was met de huidige (Democratische) gouverneur van Californië, Gavin Newsom.

'De Democraten maken de VS een land van gebruikte naalden in parken'

Het Republikeinse Congreslid Matt Gaetz, uit Florida, zei dat zich een horrorfilm zal ontvouwen als de Democraat Biden president wordt. "Ze zullen jullie je wapens afnemen, gevangenissen laten leeglopen, je opsluiten in je huis en MS-13 uitnodigen om naast je te wonen." (Noot redactie: MS13 is een internationale criminele bende.)

Ook aan het woord kwam het stel uit St. Louis dat in juni vuurwapens richtte op Black Lives Matter-betogers die, op een privé-weg, langs hun huis liepen. "Vergis je niet. Waar je ook woont, je familie zal niet veilig zijn in het Amerika van de radicale Democraten", waarschuwden ze. Ook beklaagden ze zich erover dat zij worden vervolgd terwijl dat voor niemand geldt van de "losgeslagen bende", verwijzend naar de betogers.

Een Cubaans-Amerikaanse zakenman uit Florida, Maximo Alvarez, waarschuwde dat Biden de VS zal transformeren tot een communistische staat. Trump strijdt volgens hem tegen het anarchisme en communisme.

De Republikeinse partijconventie duurt vier dagen. Normaal gesproken wordt op de eerste dag het partijprogramma samengesteld, maar dat is dit keer niet gebeurd. "De partij zegt: wat Trump wil, daar scharen wij ons achter", legt De Vries uit.

De komende dagen zullen er nog meer speeches volgen, ook van de first lady Melania Trump, Trumps dochters en van de minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl