Sophia Popov kust de trofee van de Brits Open
NOS Sport

Als beste vriendin Popov wint, kan golfster Van Dam leven met een nederlaag

Drie weken geleden was ze nog de caddie van Anne van Dam, Nederlands beste golfster, maar afgelopen weekeinde stond Sophia Popov zelf in de schijnwerpers.

Popov, de nummer 304 van de ranglijst, verraste vriend en vijand met de overwinning op het Brits Open, een van de majortoernooien. En dat terwijl ze pas twee weken geleden een startbewijs wist te verdienen voor het toernooi.

"Normaal kan ik best jaloers zijn als ik zelf niet win, maar als ik mijn beste vriendin zie winnen, ben ik heel blij", zegt Van Dam in Langs de Lijn En Omstreken. "Zeker als ik weet waar ze allemaal doorheen is gegaan."

Popov had problemen met de toenemende druk toen ze de stap zette van de amateurs naar de profs, vertelt Van Dam. "Ze is een heel goede amateur geweest, daar kennen we elkaar van. Toen ze prof werd, kreeg ze grote contracten, maar ook moeite met de druk. Daar is ze drie jaar ziek van geweest, waardoor ze dacht: ik vind het eigenlijk allemaal wel best geweest."

Geen speelrechten

"We hebben in de coronatijd heel veel tijd samen doorgebracht en veel over golf, haar carrière en het leven gepraat", zegt Van Dam. "Voor mij is het makkelijk, want ik heb mijn speelrechten. Als je dat niet hebt en op een mini-tour speelt terwijl je weet dat je veel beter bent, dan is dat heel lastig."

Ondanks de zware periode zette de Duitse door. Van Dam: "Ik weet dat ze enorm goed kan spelen, maar golf is zo mentaal dat het heel lastig kan worden als je het vertrouwen verliest. Ik ben voor haar heel blij dat ze zo'n mooie omslag in haar carrière beleeft."

Popov is voor Van Dam als caddie van grote waarde. De Nederlandse benadrukt dat een caddie niet zomaar iemand is die je golftas draagt.

"Het is een heel belangrijk persoon binnen je team, het is degene die jouw spel het beste kent en aantekeningen maakt. Ik hoef alleen maar de bal te slaan en ben niet bezig met de wind of de afstand."

"De caddie is je buddy waarmee je vijf uur lang over de baan loopt. Golf is een mentaal spel, dus een caddie is heel belangrijk."

'Veel media en sponsorcontracten'

Met de verrassende zege van Popov zal de druk op de Duitse weer toenemen. Van Dam: "Het is voor haal heel fijn dat ze die speelrechten heeft, dat neemt veel druk bij je spel weg. Maar je bent nu geen underdog meer, er zullen veel media en sponsorcontracten op haar afkomen."

Van Dam hoopt dat het niet bij dit ene succes blijft. "Als ze gezond blijft en de mindset is goed, zie je wat er kan gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl