Bijna driekwart minder toeristische overnachtingen in tweede kwartaal
In het tweede kwartaal van dit jaar hebben toeristische accommodaties 72 procent minder gasten ontvangen dan een jaar eerder. De grootste daling was in Noord-Holland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.
Maarten Bloem van het CBS spreekt van een absoluut record. "In de afgelopen veertig jaar hadden we het eerder niet bonter gezien dan in 1985, toen er een afname was van 10 procent ten opzichte van het jaar ervoor", zegt hij. "En nu dus 72 procent, terwijl er de afgelopen twintig jaar alleen maar een constante opgaande lijn is geweest. De daling was te verwachten, maar het is toch wel een klap."
Stilstand
Na 2019, waarin hotels, vakantieparken, kampeerterreinen en groepsaccommodaties een recorddrukte meemaakten, is de branche dit jaar hard geraakt door de coronacrisis. In april kwam de sector bijna geheel tot stilstand met 95 procent minder gasten dan in april 2019. In mei en juni was er enig herstel zichtbaar.
In de berekeningen zijn alleen accommodaties meegenomen die minimaal vijf bedden aanbieden. Dat betekent dat professionele partijen die op Airbnb adverteren er wel in zijn opgenomen, maar particulieren die een kamer of appartement verhuren met minder dan vijf bedden niet.
Vooral in Noord-Holland kwamen beduidend minder toeristen. In Amsterdam was er in het tweede kwartaal een terugloop van 92 procent van het aantal gasten en in de hele provincie Noord-Holland bedroeg de afname 83 procent.
Ook de steden Utrecht, Maastricht en Rotterdam ontvingen veel minder toeristen. Van de provincies was de daling het kleinst in Friesland (53 procent).
Seizoen
Bungalowparken en kampeerterreinen hadden iets minder te lijden dan hotels en huisjesterreinen, omdat hun seizoen later begon, namelijk eind april. Toch hebben ook zij rond de 60 procent minder gasten ontvangen.
Het zijn vooral buitenlandse gasten, met name van buiten Europa, die zijn weggebleven. Door wereldwijde reisbeperkingen bleven zij veelal thuis of gingen op vakantie dichter bij huis. De toeristen die wel kwamen, kwamen vooral uit Duitsland, België en Nederland zelf.