Amsterdam verscherpt maatregelen; verwarring over ontmoediging toeristen
Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om het aantal coronabesmettingen in de hoofdstad in te dammen. Op korte termijn wordt het toezicht op de horeca en zalencentra aangescherpt. Ook krijgen overlastmeldingen meer prioriteit.
In een brief die Halsema namens de veiligheidsregio schreef, staat ook dat Amsterdam toeristen en dagjesmensen dringend adviseert om weg te blijven. Mensen zouden alleen nog naar de stad moeten komen voor noodzakelijke bezoeken. Een woordvoerder van de gemeente bevestigde meermaals aan de NOS dat dat advies van kracht was, maar dat werd uiteindelijk toch ingetrokken.
"We doen die oproep nu niet, we houden die mogelijkheid achter de hand", zei burgemeester Halsema later op de avond in het tv-programma Nieuwsuur. Volgens haar wordt de oproep zelfs "liever niet" gedaan, omdat die volgens haar "desastreus" zou zijn voor de hotelbranche. Halsema roept mensen wel op drukke plekken te mijden.
Meldplicht
Er komt een meldplicht voor feesten en partijen met meer dan honderd mensen in de stad. En om spontane feestjes te voorkomen, komt er een verbod op het gebruik van geluidsversterkende apparatuur in het buitengebied.
Horecaondernemers krijgen nog maar één waarschuwing in plaats van twee als ze de coronaregels overtreden en bij excessen kan er worden overgegaan tot onmiddellijke sluiting voor maximaal vier weken.
Halsema somde ook een reeks mogelijke maatregelen op, die genomen kunnen worden als het aantal besmettingen niet omlaag gaat. Ze noemde het sluiten van de horeca om middernacht, het beperken van samenkomsten, en dus het ontmoedigen van toerisme.
Horeca-ondernemers reageren geschrokken:
Het aantal mensen dat positief test op het coronavirus in Amsterdam is relatief hoog. Er is volgens Halsema geen sprake van een crisis, maar er is wel reden voor "ernstige zorgen".
Bijenkorf dicht
Eerder vandaag maakte de veiligheidsregio bekend dat de Bijenkorf in Amsterdam vanaf morgen de deuren sluit voor ten minste 14 dagen. Volgens Halsema "markeert de sluiting hoeveel zorgen we ons moeten maken" over het aantal besmettingen in de hoofdstad. Tussen 10 en 17 augustus werden 734 nieuwe gevallen geregistreerd.
Mensen raken besmet in de familie- en privésfeer en op feestjes, ziet de Amsterdamse GGD. Vanwege het toenemende aantal besmettingsgevallen, maakte premier Rutte vanavond bekend dat Nederlanders maximaal zes mensen thuis mogen uitnodigen.