Olga Kovalkova EPA

In Wit-Rusland zijn twee prominente leden van de oppositie tegen president Loekasjenko opgepakt en vastgezet. Volgens de door de oppositie opgerichte Coördinatieraad zijn het Sergej Dylevski en Olga Kovalkova.

In Wit-Rusland wordt massaal gedemonstreerd tegen de uitkomst van de presidentsverkiezingen van 9 augustus. Volgens de officiële uitslag won president Loekasjenko, maar de oppositie spreekt van grootschalige fraude en eist nieuwe verkiezingen, georganiseerd door een nieuwe kiesraad. Ook in Westerse landen klinkt kritiek op de gang van zaken in Wit-Rusland.

Gisteren demonstreerden opnieuw tienduizenden mensen in de hoofdstad Minsk en op andere plekken tegen de president.

Protestleiders

Sergej Dylevski (30) werkt in een tractorfabriek in Minsk. Volgens The New York Times bracht hij vorige week mensen die uit een detentiecentrum waren vrijgelaten naar ziekenhuizen. Die mensen waren mishandeld; een van hen had daardoor een oog verloren.

Dylevski was geschokt en riep collega's in zijn fabriek op om te gaan staken. Honderden gaven daar gehoor aan. Sindsdien is hij een van de protestleiders en zit hij in de Coördinatieraad.

Daarin zit ook de eveneens opgepakte Olga Kovalkova. Zij werkt voor oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, die naar Litouwen is uitgeweken.

In onderstaande video legt NOS op 3 uit hoe het zover kon komen dat in Wit-Rusland nu de grootste protesten ooit plaatsvinden:

Waarom veel Wit-Russen er klaar mee zijn

STER reclame