Van der Breggen soleert naar nationale titel op de weg, Van Vleuten tweede Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Anna van der Breggen heeft in Drenthe voor het eerst in haar carrière de nationale titel op de weg veroverd. De 30-jarige wielrenster hield topfavoriete Annemiek van Vleuten knap achter zich.

De vrouwen reden in Wijster zeventien rondes van 7,3 kilometer en beklommen maar liefst 33 keer de VAM-berg. In elke ronde werd de berg van twee kanten bedwongen, een met een steilste stuk van 24% en een met flinten, een soort kasseien. Dat maakte de koers op papier al pittig en door de slagregens en windvlagen was het nog wat zwaarder.

De formatie van Boels-Dolmans zocht direct de aanval en het was de 24-jarige Jip van den Bos die een gat wist te slaan. Van der Breggen, eveneens van Boels-Dolmans, en Anouska Koster sprongen achter haar aan en met zijn drieën vormden ze lange tijd de kopgroep. Van den Bos reed ijzersterk en probeerde haar medevluchters een aantal keer te lossen, maar die pogingen slaagden niet.

Van Vleuten in de achtervolging

Van Vleuten, die na de coronapauze liet zien in topvorm te zijn en nog geen koers verloor, had op deze NK geen ploeggenoten van Mitchelton-Scott bij zich en moest de klus dus in haar eentje klaren. Ze demarreerde een aantal keer op de VAM-berg en verkleinde daarmee hoogstpersoonlijk het gat met de kopgroep tot een halve minuut.

Annemiek van Vleuten in de achtervolging op de NK wielrennen Pro Shots

Van der Breggen, die Van den Bos en Koster inmiddels had gelost, gaf zich echter niet gewonnen en versnelde ook. Daardoor kon de knokkende Van Vleuten niet meer dichterbij komen. Het werd nog even spannend, omdat de koploopster in de laatste drie kilometer van fiets moest wisselen. Toch kwam de overwinning niet meer in gevaar en kwam ze ruim een minuut voor nummer twee Van Vleuten over de streep.

Dankzij deze overwinning mag Van der Breggen in het laatste jaar van haar carrière de rood-wit-blauwe kampioenstrui dragen. Na volgend jaar stopt de olympisch kampioene van 2016 met wielrennen en zal ze ploegleidster worden bij haar huidige ploeg Boels-Dolmans.

"Het betekent heel veel om deze trui een jaar te kunnen dragen", zei Van der Breggen na afloop. "We hadden met de ploeg een plan gemaakt en dat lukte perfect. Je pakt de titel hier niet zomaar. Het was gewoon een topdag!"

Van Vleuten had bij de start al door dat Boels-Dolmans wat van plan was. "Ze stonden al helemaal vooraan gepositioneerd. Met zo'n overtal van zes renners moet je dat ook wel uitspelen en dat hebben ze heel slim gedaan."

Ze kon uiteindelijk wel leven met de tweede plek. "We hebben een mooie koers gehad. Met nog zes ronden te gaan ben ik volle bak gegaan op de klim. Ik wilde in ieder geval wat gedaan hebben, strijdend ten onder gaan."

Corona

Nog voor de start van de wegwedstrijd, kreeg het evenement te maken met het eerste coronageval. Inge van der Heijden testte positief. Omdat ze in aanloop naar de NK een verkenningsrit reed met ploeggenoten Yara Kastelijn en Aniek van Alphen moesten ook die twee rensters de wegwedstrijd aan zich voorbij laten gaan.

De organisatie heeft alles in het werk gesteld om zo veilig mogelijk te kunnen koersen:

NK wielrennen in coronatijd: hekken, controle en anderhalve meter

STER reclame