NOS Wielrennen

Nog altijd wereldtop, maar Van der Breggen en Blaak gaan stoppen met fietsen

Van der Breggen: 'Ik mis de echte motivatie'

Ze draaien mee in de wereldtop van het vrouwenwielrennen en zijn pas 30 jaar. Maar Anna van der Breggen en Chantal Blaak zijn bezig aan hun laatste omwentelingen als renster, de ploegleiderswagen lonkt.

Van der Breggen: "Ik heb één jaar bijgetekend als wielrenster. Daarna blijf ik bij de ploeg, maar als ploegleidster. Dus ik stop na volgend jaar met fietsen." En Blaak: "Ik heb bijgetekend, maar voor anderhalf jaar. En dat is dan direct het einde van mijn carrière."

Na dit jaar nog eenmaal de voorjaarsklassiekers, de Olympische Spelen en wellicht de WK en dan drukt Van der Breggen tot en met 2024 het gaspedaal letterlijk in, in plaats van figuurlijk. Rijdt ze ineens achter het peloton namens SD Worx, vanaf volgend seizoen de opvolger van Boels-Dolmans, in plaats van in de kopgroep.

Minder motivatie

Ze is dan pas 31, maar vindt het tijd voor de switch. "Ik merk dat ik echt die motivatie voel voor de Olympische Spelen, maar dat het soms ietsje minder is voor de andere wedstrijden. En ik vind dat je als topsporter echt die motivatie moet hebben, vanuit het diepste moet voelen: ik wil winnen."

Anna van der Breggen mist het heilige vuur bij zichzelf

Van der Breggen werd in 2018 nog wereldkampioen, won twee jaar eerder olympisch goud en was de beste in onder meer de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Giro Rosa. De Zwolse is dus bekend met winnen en die ervaring wil de ploeg behouden.

Net als die van Blaak, wereldkampioene van 2017, winnares van onder meer de Amstel Gold Race en Gent-Wevelgem en dit jaar nog de beste in Le Samyn, een van de weinige koersen die wél doorgang vond voordat de coronapandemie het wielrennen lamlegde.

Stoppen op hoogtepunt

Blaak gaat een halfjaar langer door dan Van der Breggen, om na de Spelen en de WK ook nog een laatste maal het door haar zo geliefde voorjaarsseizoen mee te pakken.

Daarna stapt ook zij in de auto, eveneens tot en met 2024. Op haar 32ste, relatief vroeg. Zeker als je het afzet tegen Annemiek van Vleuten, die op haar 37ste nog altijd schittert. Blaak: "Ik wil echt stoppen op het hoogste niveau, dus wanneer stop je dan? Dat is een lastige keuze, maar ik denk dat dit een heel mooi moment is."

Chantal Blaak wil op het toppunt van haar kunnen stoppen

Een vrouw in de ploegleiderswagen is niet uniek, maar wel bijzonder. "Bij de mannen is het heel normaal dat ex-renners in de begeleiding komen, maar bij de vrouwen is het een hand geven en tot ziens", stelt Danny Stam, nu nog in zijn eentje ploegleider. "Ik denk dat wij best wel trendsetters zijn dat wij onze vaandeldragers in de begeleiding opnemen."

Bijzonder dus, maar voor Stam en de ploeg is het geen totale sprong in het diepe. Nu al fungeren Van der Breggen en Blaak vaak als klankbord voor de ploegleider. Hij weet dus wat hij aan zijn toekomstige collega's heeft.

Voordat hun nieuwe contract ingaat, staan er nog de nodige wedstrijden op de herziene wielerkalender. Maar hoe zien die eruit in deze coronatijden? "Wij fietsen elleboog aan elleboog":

'Wij fietsen elleboog aan elleboog, ik zie nog niet hoe ze dat gaan doen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl