Robin krijgt schoolspullen via de schoolspullenpas
NOS Nieuws

Aantal gezinnen dat aanklopt voor steun voor schoolspullen bijna verdubbeld

Bij het nieuwe schooljaar horen een nieuwe agenda, nieuwe schriften, pennen, soms zelfs een nieuwe etui, tas, gymkleding of rekenmachine. En voor sommige gezinnen nieuwe geldzorgen. Want al die schoolspullen kosten al snel tientallen euro's per kind, en dat is voor is niet elk gezin haalbaar.

Het Armoedefonds deelde dit jaar ruim 10.200 speciale passen uit zodat met name kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan toch schoolspullen kunnen kopen. Robin (12) komt uit zo'n gezin. "Het was allemaal best wel veel dat ik moest kopen. En sommige dingen waren best wel duur. Een etui kostte al 5 euro."

Met de pas van het Armoedefonds kon Robin naar winkels als de Bruna, Primera of Hema. Het tegoed van 50 euro mocht ze besteden aan schoolspullen die ze zelf mooi vindt. "Meestal moet ik eerst kijken of dingen ergens anders niet goedkoper zijn. Nu kon ik alles kopen wat ik mooi vond en dat vond ik echt superleuk."

'Met die pas kon ik alles pakken wat ik nodig had en wilde hebben'

Toch kan ook het Armoedefonds niet alle gezinnen helpen die hulp gevraagd hebben. In de vier jaar dat de actie bestaat, is het aantal aanmeldingen omhooggeschoten. Via lokale hulporganisaties klopten vorig jaar ruim 8000 gezinnen aan, dit jaar waren dat er al bijna 15.000.

"Toen we het aantal aanvragen zagen oplopen, hebben we zo veel mogelijk fondsen en donateurs aangeschreven", zegt Irene Verspeek van het Armoedefonds. Met het extra geld dat binnenkwam, lukte het om dit jaar ruim 10.000 passen uit te delen. Maar nu is het geld op. En dus grijpen duizenden gezinnen alsnog naast de pas.

Coronagolf komt nog

"De toename van het aantal kinderen waarvoor een pas is aangevraagd maakt pijnlijk duidelijk dat er in Nederland steeds meer kinderen zijn, waarvoor het kunnen kopen van een schoolagenda, tas of set pennen niet vanzelfsprekend is", zegt Verspeek.

En dan zijn de effecten van de coronacrisis nog niet eens te zien. De aanvragen voor het komende schooljaar werden namelijk al gedaan voor corona toesloeg. "We verwachten dat we volgend jaar door deze crisis nog meer aanvragen krijgen", zegt Verspeek. "We horen nu al verhalen van gezinnen die al hun inkomsten verliezen. Als zij kinderen hebben die naar de middelbare school gaan, zullen ze volgend jaar waarschijnlijk ook bij ons terechtkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl