Advocaat Nico Meijering
NOS NieuwsAangepast

Politie schaduwde advocaten in zoektocht naar Taghi

De politie heeft de advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef gevolgd op Schiphol en in Dubai na een tip dat ze de toen nog voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi zouden ontmoeten. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving in het AD.

In juni 2019 kreeg de politie de tip dat advocaat Meijering Taghi in de oliestaat zou ontmoeten, ook al werd die niet door Meijerings kantoor vertegenwoordigd. Op Schiphol constateerden schaduwende rechercheurs dat Meijering samen met zijn kantoorgenoot Van Kleef inderdaad naar Dubai vloog.

Lokale rechercheurs volgden de twee vervolgens in Dubai. Ze bleken geen ontmoeting te hebben met Taghi, maar met een van hun eigen cliënten, meldt het AD. Het ging om Khalid J., die net als Taghi verdacht wordt van betrokkenheid bij verschillende liquidaties in het criminele circuit. De volgoperatie liep daarom op niets uit.

Losgeslagen opsporingsapparaat

De advocaten zijn geschokt dat ze werden geschaduwd door de politie. "Het is het zoveelste symptoom van een ernstig overspannen rechtsstaat waarin advocaten moeten functioneren en van een losgeslagen opsporings- en vervolgingsapparaat", zegt Nico Meijering in de krant.

Volgens hem worden advocaten door dit soort operaties in gevaar gebracht: "Een eventuele arrestatie die daaruit volgt, zou immers gemakkelijk verkeerd kunnen worden uitgelegd."

Geen vertrouwelijke relatie

Het Openbaar Ministerie zegt dat het volgen geoorloofd was omdat Meijering en Van Kleef niet de advocaten waren van Taghi. Daardoor is volgens het OM geen inbreuk gemaakt op de vertrouwelijke relatie tussen advocaat en cliënt.

De beide raadsmannen hadden "dezelfde positie als elke andere burger in Nederland", stelt het OM in de krant. Om die reden is ook geen toestemming gevraagd aan het College van Procureurs-Generaal. De advocaten zijn gisteren door het OM ingelicht over de schaduwoperatie, naar aanleiding van vragen van het AD.

Minister Grapperhaus van Justitie zegt dat het OM autonoom is en dat het aan de rechter is om te toetsen of een opsporingsmiddel mag worden ingezet. "Maar ik heb alle vertrouwen in de zorgvuldigheid van het Openbaar Ministerie."

De Vereniging van Strafrechtadvocaten vindt dat een advocaat nooit mag worden gevolgd bij zijn werk. "Anders kan hij zijn werk niet vrijelijk doen", zegt bestuurslid Geertjan van Oosten in de krant. Ook de Nederlandse Orde van Advocaten is niet blij met de actie.

Nieuwsuur reisde eerder dit jaar af naar Dubai en kwam er zo achter wat de schuilplaats was van Taghi en hoe hij uiteindelijk werd opgepakt:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl