Een herdenking van de slachtoffers in het centrum van Manchester in 2018 AFP

De broer van de man die zichzelf in 2017 opblies bij een concert van zangeres Ariana Grande in Manchester is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 55 jaar, die hij helemaal moet uitzitten. De 23-jarige Hashem Abedi heeft zijn oudere broer Salman aangemoedigd en geholpen bij de zelfmoordaanslag en was daarom al schuldig bevonden aan moord.

Volgens de Britse rechter zijn de broers allebei net zo schuldig en hebben ze bewust een concert met veel jonge toeschouwers uitgekozen voor de aanslag. Salman sloeg toe op het moment dat veel ouders hun kinderen kwamen ophalen. Bij de explosie vielen 22 doden, waaronder zeven kinderen. Er raakten 237 mensen gewond.

Libië

Hashem bevond zich niet in het Verenigd Koninkrijk toen zijn broer zich opblies. De twintiger reisde nog voor het bloedbad naar Libië, het land waar zijn ouders vandaan komen. De Libische autoriteiten arresteerden hem na de aanslag en stuurden hem terug.

In de Londense rechtbank was Hashem vandaag niet aanwezig. Hij weigerde naar de zaal te komen waar nabestaanden kwamen getuigen. Mensen hadden foto's van jonge slachtoffers meegenomen en ouders vertelden over het verlies van hun kinderen. De rechter zei dat de wanhoop van de nabestaanden voelbaar was.

De broer van de aanslagpleger verdwijnt minstens 55 jaar achter de tralies en komt daarna in aanmerking voor vrijlating. De rechtbank kon hem geen levenslange gevangenisstraf opleggen omdat hij jonger dan 21 was op het moment van de aanslag. Hashem ontkent dat hij heeft geholpen bij het plannen van de bomaanslag.

STER reclame