Ronald Koeman AFP
EK voetbal

Ronald Koeman vertrekt als bondscoach van het Nederlands elftal en gaat aan de slag bij FC Barcelona. De 57-jarige Koeman is de opvolger van de eerder deze week ontslagen Quique Setién. Hij tekent voor twee jaar bij de Catalaanse club en wordt om 18.00 uur gepresenteerd.

Koeman was dinsdagochtend nog in Zeist om zijn vertrek bij de KNVB af te ronden. Daarna vloog hij naar de Spaanse stad.

'Koeman wordt woensdagavond gepresenteerd in Camp Nou'

De aanstelling van Koeman bij Barcelona betekent dat de KNVB op zoek moet naar een nieuwe bondscoach. Assistent-trainer Dwight Lodeweges zal fungeren als interim-bondscoach, tot de KNVB een opvolger voor Ronald Koeman heeft benoemd.

Koeman had weliswaar nog een doorlopend contract bij Oranje, maar daarin was de clausule opgenomen dat hij zijn dienstverband kon beëindigen als FC Barcelona bij hem aan zou kloppen. Die clausule zou ingaan na het EK 2020, maar dat toernooi is vanwege de coronacrisis uitgesteld naar 2021.

Begin juli zei Koeman in een uitzending van Studio Sport nog met grote stelligheid dat hij tot en met het EK van 2021 het Nederlands elftal trouw zou blijven.

In juli zweert Koeman nog trouw aan Oranje: 'Ik ga niet weg voor EK'

De aanstelling van Koeman hing al enkele dagen in de lucht. Na de vernederende uitschakeling in de kwartfinales van de Champions League door Bayern München begon de Spaanse club aan een drastische reorganisatie. Ook het contract met technisch directeur Éric Abidal werd ontbonden. Binnen de club werd Koeman gezien als de ideale trainer om de herstructurering gestalte te geven

Vijfde Nederlandse trainer

Koeman, die van 1989 tot en met 1995 bij Barça speelde en de club in 1992 via een vrije trap de eerste Europa Cup I in de clubhistorie bezorgde, wordt de vijfde Nederlandse trainer in de geschiedenis van Barcelona. Eerder stonden Rinus Michels, Johan Cruijff, Louis van Gaal en Frank Rijkaard aan het roer bij de Spaanse grootmacht.

Na het vertrek van Rijkaard in 2008 stond de Catalaanse club afgezien van Gerardo Martino uit Argentinië alleen nog maar onder leiding van Spanjaarden.

Maart 1977: trainer Rinus Michels met aanvoerder Johan Cruijf bij Barcelona AFP

Barcelona liet ook weten dat Ramón Planes de nieuwe technisch directeur van de club wordt. Hij is de opvolger van Eric Abidal, die dinsdag in navolging van coach Setién werd ontslagen.

Planes was in het verleden bij diverse Spaanse clubs, waaronder Racing Santander, Espanyol en Getafe, actief als technisch directeur.

STER reclame