Herman Kruis, bondscoach van de Wit-Russische hockeysters tijdens de EK indoor in Minsk Orange

De gespannen situatie in Wit-Rusland heeft Herman Kruis, de Nederlandse bondscoach van de Wit-Russische hockeysters, in een lastig parket gebracht. Kruis is in Nederland, maar zou komend weekeinde afreizen voor een trainingskamp in Minsk. "Hoe belangrijk is sport als er een revolutie aan de gang is?", vraagt hij zich af.

Kruis heeft wekelijks via Skype contact met zijn staf en speelsters. "Dat is heel lastig. Het internet wordt geregeld geblokkeerd en er is angst om dingen via WhatsApp te delen, want er wordt meegekeken. Het belangrijkste is dat mijn staf en speelsters in veiligheid zijn."

Eind januari veroverden de Wit-Russische zaalhockeysters de Europese titel, door in de finale Nederland na shoot-outs te verslaan. Sindsdien worden Kruis en zijn speelsters op handen gedragen. "In Minsk werden grote billboards opgehangen met onze gezichten erop. En die hangen er nog steeds."

Dilemma

Nu staat Kruis voor een dilemma. Volgende week staat een trainingskamp in de Wit-Russische hoofdstad gepland, maar hij twijfelt zeer wat hij moet doen. Kruis heeft contact gehad met de Nederlandse en de Wit-Russische ambassadeur en wacht nu op advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Mijn solidariteit ligt voor 100 procent bij de staf en speelsters. Ik wil hun niet in problemen brengen. Met alle protesten en stakingen die nu gaande zijn, weet je niet wat er gaat gebeuren", zegt Kruis.

"In eerste instantie werden de demonstranten kort en klein geslagen. Ook een vriend van mijn manager ligt in het ziekenhuis. Maar er is nu een kentering. Politieagenten laten hun schilden zakken en zoeken toenadering. En vanochtend werd president Loekasjenko uitgejouwd door stakende arbeiders. Dat is echt ongekend voor Wit-Rusland."

Solidariteit en verlichting

Om de sportieve aspecten van het trainingskamp gaat het Kruis al niet meer. "Of het een succes wordt, zal mij worst wezen. Het gaat mij erom dat ik solidariteit wil tonen en verlichting wil brengen in hun situatie. Maar ik moet uitkijken dat ik geen politieke statements maak." Want of Kruis nu wel of niet gaat, er zal altijd een signaal van uitgaan. "Daar wil ik niet in terechtkomen."

De bondscoach heeft ook zijn speelsters om advies over het trainingskamp gevraagd. "Mijn manager in Wit-Rusland gaat ze allemaal een-op-een bellen. Want ik kan me voorstellen dat zij ook liever bij hun gezin willen zijn. Sommige speelsters moeten 400 kilometer reizen naar Minsk en er zitten ook acht moeders in het team."

Nederland in duel met Wit-Rusland in de finale van de EK zaalhockey, eind januari in Minsk EHF/WORLDSPORTPICS

Kruis is sinds 2015 bondscoach van de hockeysters van Wit-Rusland en heeft sindsdien al een cultuuromslag gezien. "Toen ik er kwam, zeiden de speelsters: wij doen wat jij zegt. Dat komt vanuit de cultuur waarin ze zijn opgegroeid. Ik heb toen gezegd dat ik wilde dat ze zouden meedenken. Sinds twee jaar is het zo dat ze ook aan mij vragen stellen."

Zijn speelsters willen nu vooral vrede en rust, merkt hij. "Wit-Russen zijn vredelievende, hartverwarmende mensen. Ze willen hervormingen, maar hun grote angst is dat er vervolgens chaos en corruptie ontstaat."

De gespannen situatie in Wit-Rusland brengt hockeycoach Kruis in lastig parket

STER reclame