Protest tegen de coronamaatregelen in Den Haag
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Nieuwe demonstratie tegen coronamaatregelen in Den Haag

Op het Malieveld in Den Haag is vanmiddag opnieuw gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen.

De initiatiefnemers van de demonstratie spreken van "onbewezen maatregelen". Ook de coronaspoedwet, waarin het kabinet de tijdelijke maatregelen wil vastleggen, leidt tot kritiek. "Dat is echt schrikken wat erin staat. Niet alleen als er een pandemie is maar ook met een epidemie kan de minister van alles gaan beslissen op eigen gelegenheid zonder dat het parlement daar tussen kan komen. Daar zijn we pertinent op tegen," zegt Ferdinand van der Neut van het Algemeen Burger Collectief (ABC) bij Omroep West.

Het ABC organiseerde de demonstratie samen met een groot aantal andere organisaties met namen als Brabant in opstand, Uprising Group, Wees de Weerstand en Haagse tocht voor Vrijheid. Een deel van de demonstranten liep eerst in een protestmars vanaf het Kurhaus in Scheveningen naar het Malieveld. De politie heeft geen mededeling gedaan over het aantal deelnemers, maar volgens verschillende getuigen waren er zo'n duizend mensen aanwezig.

Onmogelijk verbinding te maken

De organisaties zeiden in een gezamenlijke verklaring dat de angst regeert. "Door de oproepen om anderhalve meter afstand te houden, is het onmogelijk om 'verbinding te maken." "Omdat je samen meer bereikt dan in je eentje hebben we met heel veel verschillende groepen deze demonstratie georganiseerd. De dag van verbinding. Op deze dag staan we allemaal voor hetzelfde, verbinding en vrijheid", zeggen ze.

Demonstranten op het Malieveld

Op het Malieveld werd al een paar keer eerder gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Een protest op 21 juni van dit jaar liep uit de hand. Latere protesten, ook dat van vandaag, verliepen veel gemoedelijker.

Advertentie via Ster.nl