Gerard Piqué AFP

FC Barcelona gaat een paar moeilijke en spannende weken tegemoet. Het was al onrustig nadat de Catalaanse ploeg de Spaanse landstitel aan concurrent Real Madrid moest laten, maar na de enorme nederlaag vrijdagavond tegen Bayern München in de kwartfinales van de Champions League (8-2) staat de club in brand. Voor het eerst sinds 1946 moest Barcelona in een wedstrijd zoveel tegendoelpunten incasseren.

Er zullen de komende tijd flinke beslissingen genomen moeten worden door de clubleiding. De tijd voor veranderingen is aangebroken.

"We hebben het dieptepunt bereikt", zei verdediger Gerard Piqué direct na afloop in Lissabon. "De club heeft allerlei veranderingen nodig. Bij Barcelona is niemand meer onmisbaar. Als ik plaats moet maken voor vers bloed, ga ik weg. In Europa doen we niet meer mee. In de Spaanse competitie hebben we het ook niet meer. Er zijn geen excuses meer."

'Barcelona onwaardig'

De veteraan van Barça riep iedereen binnen de club op eens goed na te denken hoe het verder moet. "Want dit is niet de eerste keer, niet de tweede en ook niet de derde keer. We zitten volkomen op het verkeerde pad. Coaches en spelers volgen elkaar op, maar feit is dat we al enkele jaren niet op een acceptabel niveau presteren in Europa. Deze nederlaag was Barcelona onwaardig", aldus Piqué.

Trainer Quique Setien in de slotfase AFP

"Het was een vreselijke wedstrijd", vervolgde de 33-jarige verdediger. "Ik hoop dat het nog ergens nuttig voor is, want hopelijk ziet nu iedereen in dat er structureel iets moet veranderen bij de club."

Sétien weet genoeg

Trainer Quique Sétien is zonder twijfel het eerste slachtoffer. De laatste weken werd hij al vaak aangewezen als zondebok. "Ik geef mezelf voor wat betreft de toekomst weinig kans...", sprak hij op de persconferentie.

Ook voorzitter Josep Maria Bartomeu, die zijn excuses aanbood aan de fans, hintte al op het ontslag van de trainer. "Er zijn enkele beslissingen die we al genomen hebben en andere beslissingen die we de komende dagen gaan nemen. Eerst moeten we alles even laten bezinken."

STER reclame