EPA
NOS Nieuws

Opnieuw demonstraties in Minsk, Loekasjenko laat 2000 gevangenen vrij

Vele duizenden Wit-Russen hebben in het centrum van Minsk opnieuw geprotesteerd tegen de verkiezingsuitslag en tegen het geweld waarmee de regering probeert de betogingen van de laatste dagen de kop in te drukken. De demonstranten riepen president Loekasjenko op af te treden.

Vrijwel niemand twijfelt er meer aan dat er bij de verkiezingen van zondag is geknoeid, zodat Loekasjenko aan zijn zesde ambtstermijn kan beginnen. Hij is al sinds 1994 aan de macht.

De demonstratie bij regeringsgebouwen leverde opmerkelijk beelden op. Militairen die de gebouwen bewaakten lieten hun schilden zakken. De demonstranten vatten dat op als een teken van solidariteit.

Vrouwen stapten naar voren en omhelsden en kusten de militairen:

Wit-Russische soldaten bedolven onder knuffels en bloemen

Loekasjenko waarschuwde zijn landgenoten om niet aan de demonstraties mee te doen. Krachten uit Polen, Oekraïne, Rusland en ook Nederland zouden de onrust in Wit-Rusland aanwakkeren. "Jullie moeten begrijpen dat jullie en jullie kinderen als kanonnenvoer worden gebruikt", zei hij.

Tegelijkertijd riep hij zijn veiligheidsmensen op onnodig geweld te vermijden. "Als iemand valt en blijft liggen, mag hij niet geslagen worden", zei hij.

De toespraak van Loekasjenko:

Loekasjenko: Nederlanders onruststokers op onze straten

Bij de protesten van deze week zijn 7000 mensen opgepakt. Het regime liet er vandaag 2000 gaan en beloofde dat er meer zullen volgen. Sommige vrijgelaten mensen toonden de verwondingen die ze bij de rellen deze week of bij martelingen in de gevangenis hebben opgelopen.

De vrijlating van gevangenen en de oproep van Loekasjenko om geen onnodig geweld te gebruiken heeft mogelijk te maken met de deelname van fabrieksarbeiders aan de demonstraties. Tot voor kort kon Loekasjenko juist op hun steun rekenen.

AFP
Werknemers van een tractorfabriek in Minsk toonden zich solidair met de demonstranten

De Europese Unie heeft sancties afgekondigd tegen Loekasjenko en functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de verkiezingsfraude. Ze komen op een lijst van mensen die niet welkom zijn in de EU. Ook kunnen ze niet meer bij hun Europese banktegoeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl