NOS Wielrennen

Italiaan Formolo soleert naar etappewinst in Dauphiné, Roglic tweede

Davide Formolo soleert naar de etappewinst in Dauphiné

Na twee dagsuccessen op rij voor Jumbo-Visma ging de winst in de derde etappe van het Critérium du Dauphiné naar Davide Formolo van UAE-Team Emirates. De Italiaan was 127 kilometer in de aanval, waarvan de helft solo. Leider in het klassement Primoz Roglic kwam niet in de problemen en wist zijn voorsprong dankzij bonificatiesecondes zelfs uit te bouwen.

De derde etappe ging over 157 kilometer met een finish bergop in Saint-Martin-de-Belleville. Daarvoor moesten de renners de Col de la Madeleine bedwingen. Vroeg in de etappe vormde zich een kopgroep van negen renners, die snel uiteenviel in twee renners: Formolo en Pierre Latour lieten hun medevluchters achter. Even later ging Formolo er alleen vandoor.

De Italiaan kreeg maximaal zes minuten van het peloton en reed virtueel in de gele trui, waarna Jumbo-Visma het tempo opvoerde om de leiderstrui van Roglic te verdedigen. Met ruim drie minuten achterstand op koploper Formolo begon het uitgedunde peloton aan de slotklim.

Jumbo-Visma voert tempo op, Froome lost snel

Onder het tempo van de winnaar van de eerste etappe Wout van Aert moesten gerenommeerde namen als Chris Froome en Julian Alaphillipe vroeg lossen. Nadat Van Aert het stokje had overgegeven, wisselden zijn ploeggenoten Steven Kruiswijk en Tom Dumoulin de kop af.

Bora-renner Lennard Kämna was de eerste die gas gaf, waarna de twee favorieten Geraint Thomas en Rigoberto Urán het tempo niet konden volgen, maar Kämna werd weer teruggehaald. Ook de voorsprong van Formolo werd steeds kleiner, maar hij hield stand.

Davide Formolo hield ook de bergtrui over aan de derde etappe

Aan de meet hield de Italiaans kampioen 33 seconden over. Roglic bleek in de eindsprint van het groepje favorieten de snelste en vergrootte dankzij bonificatieseconden zijn voorsprong in het klassement. Thibaut Pinot volgt nu op 14 seconden, Emanuel Buchmann staat derde met 20 seconden achterstand.

Tourwinnaar van vorig jaar Egan Bernal verloor wederom tijd op Roglic. De Colombiaan staat nu zevende op 31 seconden achterstand.

De etappe werd niet uitgereden door Dan Martin en Tiesj Benoot. Martin viel tijdens de tweede etappe en wilde het vandaag nog proberen, maar bleek te zwaar gehavend. Benoot moest opgeven vanwege rugproblemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl